Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Lars van Vark uit Woudrichem naar Duitse Kart Kampioenschappen' Lars gaat na acht jaar met veel zin een nieuw avontuur aan.
01mrt

Lars van Vark uit Woudrichem naar Duitse Kart Kampioenschappen

WOUDRICHEM - Lars van Vark (19) uit Woudrichem stapt over naar een grotere uitdaging. Hij gaat van de Rotax Max Senioren-klasse naar het Deutsche Kart  Meisterschaft (DK), Zijn nieuwe kart met OK-motor testte hij eerder op het circuit van Lonato in Italië en dat beviel prima: ‘Vier dagen heb ik op het circuit in Lonato, waar de eerste race van het DKM wordt gehouden, getest en dat viel mij niet tegen.’

Toegegeven, het rijden met de OK-motor was wel even wennen. ‘Die is niet een beetje sneller dan Rotax, het verschil is gigantisch. En dat verschil zit niet enkel in het vermogen, maar ook in de banden. Deze banden hebben heel andere grip, ook daar moet ik nog aan wennen. Maar ik vind het een fantastisch avontuur om na acht jaar Rotax nu voor het DKM te gaan.’

Aan voorspellingen waagt Lars zich niet. De stap vanuit de Rotax Max naar het DKM is best wel groot. “Ik heb in totaal acht jaar Rotax gereden en was de laatste jaren altijd vooraan te vinden in de races. Dat zal bij het DKM waarschijnlijk anders zijn. Al is het alleen al omdat ik een achterstand heb qua kennis van de circuits waarop de wedstrijden verreden worden.’

De eerste race in het DKM in april wordt dan ook direct een stevige krachtmeting voor de Woerkumer. ‘Lonata is een echt lastig circuit, heel technisch. Onder droge omstandigheden zal het daar een moeilijke race worden voor mij. Maar wie weet regent het. Dan komt het beste in mij boven, want ik rijd het liefst in de regen. Daar ligt echt mijn kracht.’

De race in Wackersdorf is voor hem meer bekend. ‘Wackersdorf, Kerpen en Genk zijn circuits die ik goed ken. Daar moet ik redelijk uit de voeten kunnen. Ampfing in het najaar is ook nieuw voor mij, maar tegen die tijd zijn we alweer een stuk verder in het seizoen en ben ik gewend aan de nieuwe kart en het niveau van de concurrentie.’ Tot die tijd zet Lars zijn focus ik op Lonato.

Mooie stap

Lars gaat rijden voor het topteam TB Motorsport. ‘Als je van de Rotax de overstap maakt naar het DKM, dan wil je uiteraard ook een goed team achter je hebben, en dat is TB Motorsport. Een team met veel knowhow en mooie prestaties achter zijn naam. Zo hebben ze vorig jaar het Europees kampioenschap gepakt en de tweede plaats gepakt op het WK en bij het DKM. Dat zijn prestaties die voor zich spreken. Voor mij is het dan ook een heel mooie stap om te maken.’

De nieuwe kart van Lars, een Kart Republic, bevalt goed. “Een redelijk nieuwe naam, maar ik heb er alle vertrouwen in. Ik heb er al aardig wat meters in gemaakt en het begint te wennen. Al moet ik zeggen dat het wel heel anders rijden is in zo’n kart. Je hebt met de banden meer grip, maar het lijntje tussen grip en slip is heel dun. Je moet dus super nauwkeurig rijden en de kart goed laten rollen.”

Uitdaging

Ook voor vader Jan die zijn zoon al jaren begeleidt, wordt het nieuwe seizoen een mooie uitdaging. “We trainen elk weekend en stoppen er veel tijd in. Het is voor ons allebei een hobby en onze passie”, zegt senior. “Ik haal door de week die kart uit elkaar en bouw hem weer op en in de weekenden gaan we rijden. Dat vind ik prachtig. Ook mooi om het avontuur samen te beleven. Het DKM-seizoen wordt weer een mooie nieuwe uitdaging.”Deel dit bericht met je vrienden!