Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Edwin Straver beleeft een goede dag in Dakar Rally' De motorrijder uit Rijswijk vond het alleszins meevallen ...
15jan

Edwin Straver beleeft een goede dag in Dakar Rally

RIJSWIJK - Blazend en puffend kwam Edwin Straver in het bivak in San Juan de Marcona aan, na 336 pittige kilometers. “Niet dat ik nou zo’n goeie rijder ben, maar de mindere rijders gaan echt sneuvelen op deze etappe”, vreesde Straver voor zijn collega’s.

Met de 35ste tijd was Straver de tweede Nederlandse motorrijder aan de finish, achter collega-kistrijder Mark Tielemans. “Het was serieus heftig”, vertelde Straver. “De eerste 60 km waren het heel zware, hoge duinen. Het was worstelen, dus voor mensen die toch al moeite hebben met duinen, wordt het bar moeilijk.”

Tentzeil
Het was sowieso een extreem lange dag met meer dan 800 km in totaal. De motorrijders legden daarvan zaterdagavond al een deel verbinding af en brachten de nacht door in een soort extra marathonbivak. “Een voetbalstadionnetje met een tentzeil er overheen. Was best te doen.”
In alle vroegte reden zij het laatste stuk liaison naar de start van de proef, die meteen de duinen in ging. Voor de motorrijders was er bovendien een extra lus door de duinen, die er voor de auto’s en trucks niet was. Straver kwam daar goed doorheen. “Ik ben eigenlijk door de hele etappe wel goed heen gekomen”, analyseerde hij.

In het kistklassement kroop Straver naar de derde plaats. Daar wilde hij het voorlopig nog niet over hebben. “Pas op de voorlaatste of laatste dag ga ik daar naar kijken. Eigenlijk wil ik het voor die tijd nog niet weten, want zelfs op de laatste dag kan er nog van alles gebeuren.”

Lekkere dag ondanks slecht zicht

“Stel je even voor dat je in dichte mist rijdt, met maximaal 50 meter zicht”, zegt Edwin Straver aan de finish van de zevende etappe van de Dakar Rally. “Er hing zoveel stof dat je op sommige plaatsen maar 30 kon rijden, terwijl 120 mogelijk was geweest. Dat doe je dan maar, want je wilt niet op een steen klappen.”

Ondanks het slechte zicht, veroorzaakt door stof en een zandstorm, waardoor de etappe zelfs even stilgelegd werd, had Edwin Straver een goede dag. Vooraf was de zevende etappe aangekondigd als een zeer zware, maar de motorrijder uit het Brabantse Rijswijk vond het alleszins meevallen. “Ze hadden ons bang gemaakt, maar het waren vooral veel lange, snelle paden. Er zaten ook best veel duinen in, iets van 100 km, maar die waren lang niet zo moeilijk en steil als de duinen van gisteren. Ze waren mooi glooiend, zodat je er goed kon rijden.”

Tweede
Straver kwam als tweede Nederlander aan de finish na 331 km special, op 1.14.52 van de snelste man van de dag. “Ik heb lekker gereden: geen grote fouten gemaakt, niet eraf gegaan, en mooi op tijd binnen dus. Ik begin alleen een beetje last te krijgen van zere handen en van mijn knie, maar ik heb nu tijd om even een massage te pakken en mijn knie te laten intapen, zodat ik morgen weer fris verder kan.”

Zie ook:
Straver als vierde in klassement de rustdag in (zo, 13 jan 2019)
Edwin Straver ontevreden: ‘Er zijn te veel fouten gemaakt’ (do, 10 jan 2019)
Verkeerde vallei kost Edwin Straver tijd in Dakar Rally (wo, 9 jan 2019)
Edwin Straver begint goed aan Dakar Rally 2019 (ma, 7 jan 2019)
Even paniek voor Edwin - Dakar - Straver (zo, 6 jan 2019)


Deel dit bericht met je vrienden!