Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Lars van Vark eerste bij seizoensopening karten'
01mrt

Lars van Vark eerste bij seizoensopening karten

WOUDRICHEM - In zijn vijfde seizoen bij de Senioren moet het er maar eens van komen, aldus Lars van Vark. De achttienjarige karter uit Woudrichem wil dit seizoen de titel in het BMC-kampioenschap winnen. Zondag legde hij in Genk daarvoor alvast een uitstekende basis door het dagklassement te winnen.

“Ik heb vandaag gemaximaliseerd”, zei een tevreden Lars. “Ik was misschien niet de snelste, maar ik heb toegeslagen op de momenten dat het moest.” Het leverde hem in de manches de derde, eerste en zevende plaats op. Dat was in de chaos, die de Senioren-wedstrijden zondag bij vlagen waren, genoeg voor de eerste plek in het dagklassement. 

Stijgende lijn
Vorig seizoen werd hij derde in het eindklassement bij de Senioren, zijn beste prestatie in de klasse tot dusver.  Na afloop van het huidige seizoen moet er een cijfer 1 achter zijn naam prijken, stelt de snelle rijder. “Winnen is voor mij nu de enige optie. Want de tweede is de eerste verliezer.” Lars, die dit seizoen behalve de BMC ook de BNL en de eerste race om het Europees kampioenschap gaat rijden, heeft er alle vertrouwen in dat hij in die missie kan slagen. “De laatste jaren zit er een steile stijgende lijn in mijn prestaties. Zeker sinds ik voor het team van Jan Daems ben gaan rijden. Ik rijd er met heel veel plezier.”

Dat hij er zijn spullen goed voor elkaar heeft, liet Lars direct blijken tijdens zijn eerste race van het seizoen. Op het circuit van Genk had de Brabander, die zich als vijfde had gekwalificeerd, een goede start. In de openingsfase was er sprake van wat getouwtrek, maar toen Lars een gaatje zag, dook hij erin en lag hij ineens derde. “Ik kon naar de twee voor me rijden. Op een gegeven moment ging ik helaas iets te geforceerd rijden waardoor ze bij me wegreden. Daarna kwam de nummer vier me voorbij, maar hij kreeg na de race een penalty. Zo werd ik toch nog derde.”   

Gat
Tijdens de tweede race was Lars bij de start opnieuw goed weg. Even later verloor hij in de incidentrijke openingsfase een paar plaatsen om die vervolgens goed te maken. “Daarna was er een erg rommelige fase waarin veel gebeurde. Ik dook in een gat en pakte de eerste plek. We moesten op dat moment nog twee ronden. Ik ben rustig gebleven en op P1 naar de finish gereden.”

Die overwinning smaakte vanzelfsprekend naar meer. Helaas ging de derde en laatste race van het weekeinde niet zoals gepland. “Ik had de snelheid niet om de een of andere reden”, zei hij. “En op een gegeven moment reed ik over olie heen. Die lag midden op de racelijn. Ik ging van de baan, maar kwam met wat geluk goed terug. Daarna was het qua tijden en snelheid niet goed genoeg. Wat de reden daarvan was, is lastig te zeggen. Ik weet het eigenlijk niet.”

Lars werd zevende. Hoewel dat minder goed was dan hij had gehoopt, kon hij zich bij de Senioren toch tot winnaar van het dagklassement laten kronen. “Het is een goed begin van het seizoen. Vorig jaar won ik ook de eerste race, maar nu kan ik beter met druk omgaan. Ik ben mentaal sterker geworden”, besluit hij. 

(Archieffoto)Deel dit bericht met je vrienden!