dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Dagboek van Groot en Grut 2

1 april 2014 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - De Groot & Grut 2 nadert de afrondende fase, zo laat WSV Roeien weten. Met de bouw werd gestart in september 2013. Gestaag werden (meer of minder) vorderingen gemaakt. Met een niet aflatend enthousiasme gingen de Woerkummers aan de slag. Een leuk verhaal met grote passie voor een sport om dat eens achter elkaar te lezen... Van onder naar boven: het dagboek van Groot & Grut 2.

"De buitenkant van de boot stond al in de grondverf en een eerste laag lak is nu gezet door Rini Hoeke. Ondertussen is er een set riemen voor de jeugd gemaakt en een set voor de volwassen roeiers. De boord-roeiriemen, die eigenlijk onregelmentair zijn vanwege het geschepte blad, waren nodig aan onderhoud toe en staan te drogen. Omdat het niet koud is en nog genoeg haardhout aanwezig is, is er geen reden om ze op te stoken.' Ondertussen wordt door de mannen nog gewerkt aan coigach-style riemen die nog een meter langer zijn dan wat men nu heeft. Dat zou meehelpen aan een wat rustiger slagtempo in de boot en de hoop op meer snelheid natuurlijk.

Wat vooraf ging...
De Groot &Grut 2 is na veel schuurwerk eindelijk gedraaid en uit de bouwmal verwijderd. De mal is noodzakelijk voor het buigen van de gang-planken in de juiste vorm en kan voor meerdere boten gebruikt worden. Deze wordt voorlopig opgeslagen en voor eventueel gebruik in de toekomst, skiff 3? Nu de boot gedraaid is zal eerst de binnenzijde geschuurd worden om vervolgens de spanten te plaatsen waarop bankjes en het gangboord worden geplaatst. Genoeg werk in de komende weken, maanden?

Vertraging in december
De bouw van de Groot & Grut 2 ondervond  vertraging na een epoxy-incident medio december. Door onbekende oorzaak, maar bij bekende personen werd een mengsel gecreeerd tussen harder en epoxy die de boeg en steven maar niet wilde uitharden. Hierdoor zijn al ettelijke weken vertraging opgelopen voor het plaatsen van de kielbalk. De verschillende plannen met betrekking tot de zomer staan hiermee onder druk, want een van de vereisten van reizen met de skiff is toch wel dat er een skiff voor de achterblijvers beschikbaar blijft.

Gang 6 in november
Op 13 november werd gang 6 op stuurboord en bakboordszijde geplaatst onder een goede bezetting van vrijwilligers. Aard, Martin, Max, Thijs, Marcel en de maatschappelijke stagelopers Jacy en Redmer waren getuige van het volbrengen van een sluitstuk. Letterlijk want door het verzagen moest een extra plaatje in deze gang tussengeplaatst worden. Verder is er een meetconstructie gemaakt voor het opmeten van de G&G1 ten behoeve van de berekeningen van Tim. Afgelopen zaterdag bleek dat het opnemen van ongeveer 300 meetpunten wat aan de hoge kant is om binnen een bestek van 3 uur te volbrengen. Met de nieuwe methode zal dit hopelijk sneller gaan.

Oktober set back
Een beetje set back bij de bouw, ondanks de professionele input van Marcel. Gang 6 bleek verkeerd gelijmd en uitgelijnd te zijn. Op de beperkte bouwinformatie, die ook niet aanwezig was bleef onduidelijkheid bestaan over het uitlijnen van die gang bij het verlijmen van de drie stukken. Daarnaast blijkt nu dat het middenstuk verkeerd gefreesd is en dus niet past op de boot. Kortom een nieuw middenpaneel voor de gang moet voor zowel stuurboord als bakboord gezaagd worden uit een stuk plaat wat nog gekocht moet worden. Dit gaat zeker een week duren en dan het verlijmen van de gang waarna pas weer verder met wat we vanavond hadden moeten doen.

Start september
Voor de zomer legde de groep zich toe op de afbouw van de Groot & Grut 1. Na de WK ging nog de nodige tijd in de verfijning en afwerking van deze boot zitten. In september was de bouwploeg weer compleet: Aart, Thijs, Martin, Max, Marco en Kees kwamen iedere woensdagavond om half acht naar de loods van Thijs om aan de Groot & Grut 2 te werken. Het spantenraam was al geplaatst. In één avond lijmden wij vier gangen (die uit drie delen bestaan) aan elkaar en plaatsen er twee op de romp. Als het zo doorgaat dan zitten alle gangen eind oktober op de spanten. Daarna zullen de voor- en achtersteven en de kielbalk volgen en kunnen wij met een beetje geluk begin november de romp draaien. Tegelijkertijd met de rompwerkzaamheden schaven wij vijf korte riemen van essenhout.

Wij zijn benieuwd of je er lekker mee kunt roeien. Thijs heeft hout voor lange riemen (zo rond de 4.70m) besteld. Onze Schotse vrienden uit Ullapool mailden een uitstekende werktekening van hun holle gelijmde spanen. Tim Viveen rekent na of wij deze riemen nog kunnen verbeteren. Als dat gedaan is gaan wij beginnen aan een nieuwe set "Woudrichemse spanen". Verder werken wij al aan het kleine spul zoals de zitbanken en het roer. Kees heeft een handvat voor op de de trailer van de Groot& Grut 1 gelast. Nu rest ons nog twee geleide rollers en een systeem om de trailer met behulp van een lier in en uit het water te kunnen halen."

(Foto's en tekst WSV Roeien)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.