zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

WSV Roeien doet verslag van Rondje Altena

16 december 2013 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Het idee van het rondje Altena ontstond door een oproep aan sloeproeiend Nederland voor deelname aan een nachtelijke oversteek van het IJselmeer voor nog een monstertocht van het CIOS in Sittard. Helaas konden de Skiffs van de roeivereniging maar vier roeiers plaatsen en werd een keus voor de in Nederland meer gangbare Kromhout Whaler en Kuikensloep gemaakt voor deze overtocht. Al snel kwam het alternatieve plan om dan het Rondje Altena te doen en wel in estafette om zo ieder binnen WSV Roeien een kans te geven hieraan deel te nemen en geld op te halen voor Serious Request. De opbrengst staat voorlopgi op 1130,00 euro, (bijna) tweemaal het gestelde streefbedrag. Er kan nog steeds gedoneerd worden.

Bij de start op deze koude ochtend was de Burgermeester aanwezig om een woord te richten aan de vertrekkende bemanningen. De twee St Ayles Skiffs gingen te water, ons eigen Groot & Grut 1, wit met een groene rand en de Dwarsbongel uit Groningen, oranje van kleur. De Dwarsbongel hadden we voor de gelegenheid te leen van De Bootbouwer uit Steenbergen, de leverancier in de Benelux van onder meer de St Ayles Skiff.

De haven uitvarend werden zij gevolgd door het motorschip van Aart van Beem, Volkerak en de motorkruiser van Laurens den Hollander. Richting Biesbosch sluis te Werkendam, viel de RIB van de WSV uit vanwege een defecte bezinetoevoerlijn, die snel gerepareerd kon worden waarna een snelle achtervolging de sloepen onder de Merwede brug aantrof.
Bij de sluis werd gewisseld van roeiploegen en gingen Annemiek, Christien, Michiel, Maarten, Mildred en Jacco van boord. De Biesbosch in met een verse ploeg door de kou in een wat troosteloze setting, leverde ook wel weer mooie plaatjes op, vastgelegd door Bart de Kock.

Dwarsbongel
De Dwarsbongel en Groot & Grut gingen snel op dit traject en het werd een bijna race tussen de ploeg met Erik, Kees, Anneke, Wout en Maarten en de ploeg met Eric, Ton, Stephan, Frans en Max. Het volgende opstap en afstappunt lag bij Vissershang alwaar Jeroen, Wout, Leo opstapte en nieuwe energie toevoegde aan de ploegen die nu alweer een flink eind op de Bergsche Maas roeiden.

In de Groot & Grut werd een mooi slagtempo en ritme gehaald na wat wisselingen in de bemanning en plaats in de boot. Met Leo op slag werd een goede cadans gevonden en het duurde wel erg lang zonder versnaperingen. De reden hiervoor: De geweldige uitsmijters die Laurens aan boord van de volgboot tevoorschijn toverde. Kees in de RIB was er maar druk mee. De aflossing kwam voor bij het veer Dussen, of was het alweer Drongelen?

De Dwarsbongel nam dit traject naar de brug van Heusden met Jeroen, Rene, Michiel, Martin en Margot en de Groot & Grut met Marijn en Arno als verversingen. Bij Wijk en Aalburg werd alweer opgestapt en kwamen Christien en Thijs aan boord en ging het richting Veense Put en op naar de Wilhelminasluis. Door het perfecte weer en de gunstige wind kwamen we al tegen 1700 aan bij de sluis. Het schutten duurde wat langer vanwege een binnenvaarder die meeging en gaf ons genoeg tijd om het 13+ team aan boord van de Groot & Grut te krijgen die nu bemand werd door Koen, Redmer, Casper, Tristan, Quinten en Merlijn voor het laatste traject van de sluis naar de werf.

Dit jeugdteam roeit geweldig en ondanks dat ze een stuk kleiner zijn trekken ze met riemen waar volwassenen zich op stukbijten. Technisch roeien ze prachtig en bij de ondergaande zon werd duidelijk dat ons Rondje Altena zeer geslaagd mag worden genoemd.

Snert
Op het werfterrein waar we eerder dan verwacht aankwamen, werd in allerijl de soep verwarmd en verzorgden Klary en Carine voor de innerlijke mens van de nu toch wel vermoeide roeiers. Ieder ging voldaan aan de snert en deed zich tegoed aan roggebrood met spek, wat werd weggespoeld met gluhwein. (Foto en tekst WSV Roeien)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.