Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Hevige brand Villaforte veroorzaakt stank en rookoverlast - UPDATE' Meerdere brandweerkorpsen zijn ter plaatse om het vuur te bestrijden.
25feb

Hevige brand Villaforte veroorzaakt stank en rookoverlast - UPDATE

WOUDRICHEM - Aan het begin van de middag is brand uitgebroken in het complex van voormalig bouwbedrijf Villaforte aan de Hoge Maasdijk in Woudrichem, nabij de pannenkoekenboot. Een aantal units op het terrein staat in brand, aldus de eerste melding. De brandmelding werd om 14:01 uur verzonden naar de brandweer van Woudrichem, die met spoed ter plaatse ging. Ook een brandweerteam uit Tilburg ging ter plekke (14:23 uur), evenals uit Sleeuwijk, Almkerk en Wijk en Aalburg.

De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (WMB) spreekt over een 'uitslaande brand'. De rookontwikkeling is hevig en valt tot in de wijde omgeving waar te nemen. Vanaf de A15 nabij Hardinxveld-Giessendam wordt de rookpluim door automobilisten gesignaleerd. Ook in Tilburg wordt de rook gezien, zo vertellen berichten op social media.

De brand woedt in een leegstaand kantoorgedeelte van voormalig bouwbedrijf Villaforte. Zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Over de oorzaak is nog niets bekend. Onbevestigde berichten luiden dat het vuur zou zijn aangestoken 'door spelende kinderen'. 

Waarschuwing
De Veiligheidregio waarschuwt: 'Door brand in Villaforte kan de omgeving last hebben van stank en rookoverlast. Sluit ramen en deuren, zet de ventilatie uit en blijf uit de rook.'
Die rook trekt weg richting Gorinchem (zie foto direct onder). Hoe dát er daar Gorinchem uitziet, blijkt uit de tweede foto.

Beelden
Ds. Jan Holtslag uit Giessenburg schoot een kort fragmentje. Net als Guus Beenhakker: 'De vlammen schieten uit het dak'. De beelden staan op Twitter.

UPDATE 15:00 uur
Brandweer probeert uitbreiding van de brand naar het naastgelegen pand te voorkomen. De loods aan de achterzijde van het kantoorgedeelte staat in brand.

Er wordt een NL-Alert uitgegeven met daarin het advies uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Omdat de rook richting Hardinxveld-Giessendam gaat, wordt om 15:01 uur ook dit kaartje meegezonden met het NL-Alert.

UPDATE 2
Ondertussen heeft ook de loods aan de achterzijde van het kantoorgedeelte vlam gevat en is mogelijk niet meer te redden. De brandweer zet nu in op behoud van de naastgelegen loods. Blussen gaat nog enige uren duren. Burgemeester Marcel Fränzel stelt zich ter plaatse op de hoogte en overlegt met de hulpdiensten.

UPDATE 3 17:25 uur
De brand is onder controle. Nablussen kan flinke tijd gaan duren. Kantoor en loods zijn volledig afgebrand.

Eerste melding 'Fordfabriek'
Een eerste brandmelding ging over het 'complex van de oude Ford fabriek'. Dat werd later gecorrigeerd door de Veilgheidsregio: 'Brand woedt in leegstaand kantoorgedeelte van voormalig bouwbedrijf Villaforte Woudrichem. Dus niet in Ford fabriek.'

Villaforte
BAM Woningbouw trok eind 2007 de stekker uit dochter Villaforte in Woudrichem. Het bedrijf werkte toen als houtskeletbouwer voor particuliere opdrachtgevers en had 75 medewerkers in dienst.

(Foto boven en midden Marianne Grandia / midnonder Ard Kramer vanuit Gorinchem, collage Lian Oomen.)Deel dit bericht met je vrienden!