donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Woerkumer wegens stalking ex-vriendin opgepakt

14 mei 2013 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Een 25-jarige man uit Woerkum is maandagmorgen 13 mei rond 07.00 uur aangehouden voor het belagen van zijn ex-vriendin.

De man was het niet eens met de eerdere verbreking van de relatie. Zijn ex-vriendin deed eerder melding van bedreigingen, vernielingen van spullen in huis in Etten-Leur en stalking door haar ex.

De man is door agenten aangehouden in zijn woning in Woudrichem met toestemming van de Officier van Justitie. Hij is voor verhoor meegenomen en ingesloten in het cellencomplex in Breda.

Stalking
Er is sprake van stalking wanneer iemand frequent en doelbewust wordt lastiggevallen, met de bedoeling die persoon ergens toe te dwingen of bang te maken. De Nederlandse term voor stalking is ‘belaging’. Het kan relatief onschuldig beginnen, maar wanneer de belaging extremere vormen aanneemt, kan dat het leven van slachtoffers beheersen. De politie adviseert niet te lang te wachten met het melden van de belagingen.

Tevens is het raadzaam om goed bij te houden waar, wanneer en hoe de belaging plaats vindt en telefoonnummers, mailadressen, msn-berichten, facebookberichten etcetera te bewaren of te noteren en daarvan de politie op de hoogte te houden. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe groter de kans dat de stalker kan worden aangepakt.

Er zijn civielrechtelijke mogelijkheden voor een slachtoffer, zoals een straatverbod voor de belager. De politie kan ook een strafrechtelijk onderzoek doen. Een eerste stap daartoe is het opnemen van een aangifte. Zij kan ook een zogeheten ‘normstellend gesprek’ met de stalker aangaan, waarin deze duidelijk wordt gemaakt dat zijn gedrag niet kan. De praktijk leert dat meer dan de helft van de stalkers na zo’n gesprek besluit te stoppen met het gedrag. De maximale celstraf voor stalking is drie jaar.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.