Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Aantal woningen op 't Loev moet minder' Het oude terrein van Villaforte ligt er nu vooral troosteloos bij ...
29mrt

Aantal woningen op 't Loev moet minder

WOUDRICHEM - De provincie en de gemeente Altena overleggen met elkaar over het drastisch terugdringen van het aantal woningen in het plan Op ’t Loev. Dat bleek vorige week op de zitting van de Raad van State waar voor- en tegenstanders werden gehoord. In juni doet zij uitspraak over het bestemmingsplan.

Tijdens een zes uur lange zitting behandelde de Raad van State alle bezwaren tegen het bestemmingsplan. De bebouwing is te massaal, te hoog, niet waterveilig want buitendijks en ze is een smet op de Nieuwe Hollandse Waterlinie die op de nominatie staat om werelderfgoed te worden. Dat vinden vier partijen waaronder de provincie Noord-Brabant, de stichting Respectvolle Ontwikkeling Hoge Maasdijk (ROHM) en de molenaar.
De voormalige gemeente Woudrichem gaf in 2018 groen licht aan het plan dat voorziet in honderd woningen en zal worden ontwikkeld door Bouwlinie en projectontwikkelaar Tankens.

Pareltje
Door het samengaan van de drie gemeenten in één Altena, zit wethouder Shah Sheikkariem met de bestuurlijk erfenis. Daar is hij niet rouwig om. “Ik ga m’n uiterste best doen om er een pareltje van te maken. Als er bebouwing komt, dan moet ze het mooie van de vestingstad versterken.’’ Of het
huidige plan dat gaat waarmaken, laat hij in het midden. De provincie vindt van niet en stuurt in een onderling overleg aan op een ‘aanzienlijke vermindering van het aantal woningen’. De hoeveelheid woningen en de vorm van de bebouwing is volgens de provincie ‘onderwerp van studie’.

Welstand
Wethouder Sheikkariem wil hangende de rechtszaak niets kwijt over de inhoud van het lopende overleg met de provincie. Zeker is dat het papieren plan geen eindstation is. Als de Raad van State akkoord gaat met het bestemmingsplan, moet de gemeente een omgevingsvergunning verlenen maar zal ze daar randvoorwaarden aan verbinden. “We hebben als gemeente een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid en bereikbaarheid. Ook bestaan er voor de vesting welstandsrichtlijnen. Daar ga ik zeker op toezien’’, aldus Sheikkariem.

Harmonie
De zitting is voor de stichting ROHM het voorlopige sluitstuk van een jarenlange strijd die begon in 2018 toen de gemeente Woudrichem het bouwplan presenteerde. In korte tijd werd de stichting ROHM opgericht. Niet uit eigen belang maar omwille van de zorg voor de karakteristieke en kwetsbare omgeving.
In een petitie kreeg de stichting steun van tweehonderdvijftig medestanders, waaronder veel vestingbewoners. Daarna heeft het driekoppige bestuur (Anneke van Walree, Krijn Oosterhoff
en Jos Korthout) zich vastgebeten in het dossier. Ze verdiepten zich in waterhoogtes en waterlinies en hadden gesprekken met andere kritische partijen.
Ze informeerden bewoners, gaven interviews en lichtten hun bezwaren toe. Steeds opnieuw werd hen voor de voeten gegooid dat het bouwplan in ieder geval mooier is dan wat er nu staat. Maar het kan nog zoveel mooier, vindt de stichting, met een waterveilige bebouwing, niet te hoog, in harmonie met de omgeving.

Buitendijks 
In de aanloop naar de zitting van de Raad van State kwam het bestuur een week lang elke avond bijeen om in een verweerschrift de puntjes op de i te zetten. Vorige week mochten ze hun bezwaren tijdens de zitting toelichten. Anneke van Walree: “Wij waren onder de indruk van de toewijding van de Staatsraad. Zij hadden zich goed in het dossier verdiept en stelden kritische vragen aan alle partijen. Wij voelden ons echt gehoord.”

Diverse kritische vragen gingen over buitendijks wonen. En terecht, vindt Krijn Oosterhoff. “Wij leven in Woudrichem achter een dijk van 7.60 meter boven NAP, de bewoners van Op ’t Loev straks achter een damwand van 5.60 meter boven NAP.” Omdat het terrein in de toekomst incidenteel te maken zal hebben met overstromingen moeten bewoners gemakkelijk kunnen evacueren en is de plek niet geschikt voor mensen met een beperking.

Goed gevoel 
Nu is het wachten op de uitspraak van de Raad van State, die gezien de complexiteit van de zaak waarschijnlijk twaalf weken op zich laat wachten. De Raad oordeelt niet of iets mooi of lelijk is, maar kijkt of de gemeente de procedures goed heeft nageleefd. Zijn alle regels rond de waterveiligheid in acht genomen? Zijn de gebouwen niet te hoog voor de molen die windrecht heeft en hoe is het plan te rijmen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie? De stichting heeft geen idee wat de Raad van State gaat besluiten. Van Walree: “We hebben in ieder geval alles gedaan wat we konden. Dat geeft een goed gevoel.’’ ('t Poortaol-22)

(Foto Woudrichem.Net - alle rechten voorbehouden)

Zie ook:
Raad van State pakt draad rond Op 't Loev weer op (di, 12 jan 2021)
Bezwaren tegen Op 't Loev dit jaar niet meer behandeld (wo, 4 nov 2020)
Vestingbewoners denken mee over plannen Op ‘t Loev (vr, 21 aug 2020)
Stichting ROHM verbluft over intrekken bezwaren op bouwplannen Op 't Loev (do, 27 feb 2020)
Woningbouw Op 't Loev kan voor de gemeente weer van start (ma, 24 feb 2020)
Stichting ROHM geeft factsheet uit rond bouwplannen Op 't Loev (do, 19 sep 2019)
Project Op 't Loev wacht nog steeds op zittingsdatum (za, 20 jul 2019)
Uitvoering plannen Op 't Loev lopen vertraging op - update - (vr, 12 apr 2019)
Tegenstanders bouwplannen Op 't Loev 'laat wakker' (ma, 13 aug 2018)


Deel dit bericht met je vrienden!