Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Progressief Altena maakt zich zorgen om luchtvervuiling door houtstook' Houtstook zorgt voor 23% voor de uitstoot van fijnstof.
02mrt

Progressief Altena maakt zich zorgen om luchtvervuiling door houtstook

ALTENA - Progressief Altena, bij monde van Kees de Waal, maakt zich zorgen over de schadelijke effecten van het stoken van hout in open haarden en kachels. Het gemeenteraadslid stelde daarom vragen aan het college. Goede voorlichting zou bijvoorbeeld al kunnen helpen om de overlast terug te dringen.

Houtstook blijkt voor 23% verantwoordelijk te zijn voor de uitstoot van fijnstof. De Waal: 'Ondanks het feit dat veel mensen hier last van ondervinden zijn er nog steeds geen landelijke regels rond het stoken van hout. Gemeenten hebben echter wel degelijk de zorgplicht om schadelijke effecten voor hun inwoners zoveel mogelijk te beperken.'

Over het invullen van die zorgplicht in Altena wil Progressief Altena weten wat er gebeurt op het gebied van bewustmaking en voorlichting van luchtvervuiling en overlast als gevolg van houtstook.
De Waal is benieuwd of inwoners die overlast en/of gezondheidsschade ondervinden melding kunnen maken en wat daarmee dan gebeurt. De overlast van het stoken van hout zou via de nieuwe omgevingswet wellicht beperkt kunnen worden.

Verbetering
Vorig jaar is het zogeheten Schone Lucht Akkoord gesloten tussen de Rijksoverheid en een aantal provincies en gemeenten (waaronder Waalwijk, Heusden en Provincie Brabant). De ambitie van dit akkoord is om de gezondheidsschade de komende 10 jaar met 50% te verminderen. Ook in minder dichtbevolkte gebieden is een verbetering van de luchtkwaliteit en gezondheid mogelijk. Alle gemeenten zijn uitgenodigd om deel te nemen aan dit akkoord. Met dit akkoord komt veel kennis en ondersteuning. De Waal vraagt het college of men het akkoord ook gaat ondertekenen. Het zou immers leiden tot een goed signaal en een inspanningsverplichting op dit punt.

Overlast voorkomen
Partijgenoot Christian Alderliesten licht op social media toe: 'Het gaat niet om het verbieden. Wel wordt aandacht gevraagd om de overlast, die nu bestaat, te verminderen. Dat kan door goed gedroogd, onbewerkt hout te stoken, genoeg hoogte van de schoorsteen, rekening houden als het mistig is waardoor de rook in de straat blijft hangen... Allemaal kleine dingen die een hele hoop overlast kunnen voorkomen! Zo kan iedereen de kachel lekker blijven stoken, maar komt niemand met problemen aan de luchtwegen in ademnood.'

NASCHRIFT PA n.a.v. publicatie op WoudrichemNet:

'Ook al is de inhoudelijke tekst op AltenaNet een goede weergave van onze vragen, willen we ze graag -vanwege sommige reacties- toelichten.

Ook Progressief Altena is tégen een algemeen verbod op houtkachels. Daar gaan onze vragen ook niet over. Met bewustwording en stooktips kan overlast voor omwonenden al afnemen of zelfs stoppen.

Vaak willen mensen vooral de warmte of gezelligheid van een haardvuur. Als met een klein beetje extra informatie de overlast kan verminderen, dan is dat volgens ons al grote winst. Want samen zorgen we voor een mooier Altena.'Deel dit bericht met je vrienden!