Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'In Memoriam Otto de Fijter, een markante Woerkumer' Het behouden en doorgeven van de Woerkumse taal was zijn grote passie.
13jan

In Memoriam Otto de Fijter, een markante Woerkumer

WOUDRICHEM - Otto de Fijter, voor velen een bekende en markante Woerkumer is overleden na een ziekbed van vele jaren. De Fijter, die leed aan taaislijmziekte, woonde op zijn schip de Zuster Bartholomea in de historische stadshaven van Woudrichem. Hij kocht het markante scheepje in 1991 en verbouwde het met grote huisvlijt om tot fraai woonschip. Daarnaast had hij één passie; het behouden en doorgeven van de Woerkumse taal voor het nageslacht. Zo was hij lid van het Genootschap der Woerkumse taol. De leden herdenken hem met deze In Memoriam.

In memoriam Otto de Fijter

Verdrietig zijn wij door het overlijden van ons markant lid van Het Genootschap der Woerkumse Taol Otto de Fijter. “Het dialect van je stad, dorp of streek is ėėn van de belangrijkste pijlers van je identiteit.

Het dialect plaatst jou met je beide voeten in je geboortegrond”, volgens Otto. Daarom vond hij het van groot belang, dat op er een of andere manier kennis genomen moest worden van het Woerkums dialect. Geen wonder dat hij een mede-initiator werd van Het Genootschap der Woerkumse Taol.

Hij vond het belangrijk dat het Woerkums vastgelegd en bewaard werd en dat het op verschillende manieren doorgegeven moet worden aan de komende generaties. Hij stond met zijn vrouw Coraline aan de wieg van verschillende boeken en boekjes geschreven in het Woerkums dialect, over plekskes, minse, enz. Maar niet alleen op papier, maar ook op beeld en geluid wilde hij het Woerkums vastgelegd hebben.

Boordenvol ideeën zat hij en tijdens onze vergaderingen borrelden die spontaan op. “Het lijkt mij fantastisch, als we in de historische haven het toneelstuk “a Midsummer Night’s Dream” van Shakespeare zouden opvoeren, maar dan natuurlijk in het Woerkums.” Hij wilde, dat het Genootschap op de basisscholen van Woudrichem en Oudendijk de kinderen via dictees of liedjes kennis liet maken met het Woerkums.

Hij genoot van de Woerekumse Aovende, waarin zijn droom werkelijkheid werd; alle liedjes in het Woerkums gezongen en al het gepraat ook. Otto, het is je gelukt. Het Woerkums is vastgelegd. Je medebestuursleden in Het Genootschap zijn jou daar dankbaar voor.

Otto was een bijzonder mens, wonend op zijn schip “Zuster Bartholomea”, een schipper die zijn eigen koers bepaalde, niet alleen op Hollands wateren, maar ook in zijn eigen leven, soms
dwars tegen de gevestigde orde in. En ondanks zijn ernstige longziekte, vond Otto voldoende “lucht” om van het leven te genieten.

“Fijn dat je er was”, zei hij altijd als je bij hem op bezoek was geweest, waar hij zichtbaar van genoot. Wij als Genootschap zeggen: "Inderdaad fijn dat je er was."

Het Genootschap der Woerkumse Taol

(Foto Sophie Krale)Deel dit bericht met je vrienden!