Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Raad van State pakt draad rond Op 't Loev weer op' Bezwaarmakers en projectuitvoerders zijn uitgenodigd aan tafel.
12jan

Raad van State pakt draad rond Op 't Loev weer op

WOUDRICHEM - Stichting ROHM heeft bericht gekregen van de Raad van State. De stichting wordt, samen met de andere bezwaarmakers (waaronder de provincie Noord Braban), op 22 maart verwacht bij de zitting over het project Op ’t Loev. Ook de gemeente Altena en VOF Hoge Maasdijk (Bouwlinie en firma Tankens) zijn uitgenodigd.

Volgens VOF Hoge Maasdijk zijn er veel belangstellenden voor de woningen die volgens plan Op ’t Loev gebouwd gaan worden op het voormalige terrein van Fortbouw. 'Wie wil er nu geen geweldig uitzicht op de vesting Woudrichem, Loevestein en de Maas, Waal  en Merwede', reageert de stichting
Respectvolle Ontwikkeling Hoge Maasdijk (ROHM).
Maar er spelen ook andere zaken mee. 'Respect voor de historische vestingstad, slot Loevestein, de Nieuwe Hollandse Waterlinie de rivieren en de natuur, dat vinden wij belangrijk bij de ontwikkeling van dit gebied.' Net als velen vindt ook stichting ROHM de oude vervallen loodsen op het oude bedrijventerrein lelijk. Het voormalige Fort-terrein is behoorlijk in verval geraakt.

Terugblik
Een aantal jaren geleden kwam de Visie Woudrichemse Waterkant tot stand, een maatschappelijk breed gedragen visie waar gemeente, provincie en belanghebbenden hun goedkeuring aan gaven.
Woordvoerder Jos Korthout: 'Deze visie is destijds samen met de provincie ontwikkeld omdat de locatie uitgekozen was als één van de tien mooiste Brabantse plekken wanneer ontwikkeld volgens deze visie.
Het project Op ’t Loev past niet in deze visie: het is te hoog, te veel, niet veilig (denk aan de voorspelde hoge waterstanden in de toekomst)  en niet passend in de zeer waardevolle omgeving van Loevestein en de vesting Woudrichem.'

In de tussenliggende tijd wilde de provincie wilde een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechter om te verhinderen dat alvast met de voorbereidingen op het terrein gestart zou worden, Dit bleek niet nodig, want de gemeente beloofde dat men niet zou aanvangen met voorbereidende werkzaamheden.
Er werd in het voorjaar van 2019 brand gestich. De eigenaar, VOF Hoge Maasdijk ruimde, na aanhoudende politieke druk, de milieuvervuilende restanten van de brand op.
De gemeente heeft ondertussen ook getracht de provincie er toe te bewegen hun bezwaar in te trekken, hetgeen de provincie nioet deed.

Verzoeken om inzicht
De stichting diende tweemaal een verzoek in op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur bij de gemeente. 'Op ons eerste verzoek kregen we onvolledige informatie, op ons tweede verzoek, over de periode vanaf september 2018 tot 20 juli 2020, hebben we tot op heden geen antwoord gekregen.'
De gemeente stelde de beslissing op de verzoeken diverse malen uit, zich meerdere keren beroepend op Covid en vakantietijden.' In het laatste schrijven werd aangevoerd dat er een veelheid aan andere WOB-verzoeken is, terwijl wij er al een half jaar op wachten. Hiermee is de wettelijke termijn reeds met vier maanden overschreden.'
De Stichitng ROHM noemt dat 'opmerkelijk', omdat de gemeente in augustus 2018 van mening was dat de stichting "laat" reageerde op het plan dat in de zomervakantie van 2018 ter inzage lag. 'We reageerden overigens op tijd.'


De gemeente Altena heeft tot op heden geen verweerschrift bij de Raad van State ingediend.

(Foto Woudrichem.Net - alle rechten voorbehouden.)

Zie ook:
Bezwaren tegen Op 't Loev dit jaar niet meer behandeld (wo, 4 nov 2020)
Vestingbewoners denken mee over plannen Op ‘t Loev (vr, 21 aug 2020)
Stichting ROHM verbluft over intrekken bezwaren op bouwplannen Op 't Loev (do, 27 feb 2020)
Woningbouw Op 't Loev kan voor de gemeente weer van start (ma, 24 feb 2020)


Deel dit bericht met je vrienden!