Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Docent maakt dichtbundel over 42 jaar onderwijs ' In elk gedicht klinkt liefde voor de ‘klassieken’ door.
21jul

Docent maakt dichtbundel over 42 jaar onderwijs

WOUDRICHEM - ‘Stille Lente’ is de nieuwe dichtbundel van Jan van den Boom uit Woudrichem, docent klassieke talen op Gymnasium Camphusianum in Gorinchem. In deze bundel kijkt hij aan het eind van zijn onderwijscarrière terug op het onderwijs in de afgelopen vier decennia.

De gedichten beschrijven zowel belevenissen in de klas als de veranderingen die het onderwijs de afgelopen 42 jaar doormaakte. Ze vertellen over plezier en ergernissen in de dagelijkse lespraktijk en plaatsen kritische noten bij onderwijsvernieuwingen. In elk gedicht klinkt Jans liefde voor de ‘klassieken’ door. 

Actualiteit
De actualiteit komt aan bod in de bundel. Het laatste gedicht gaat over onderwijs in coronatijd. Van den Boom: “Dat is altijd mijn werkwijze geweest: je moet als docent kunnen reageren op wat er leeft onder leerlingen, op de actualiteit. Je vasthouden aan planningen en studiewijzers maakt star. Maar als je in staat bent om de actualiteit een plek te geven in je lessen, blijft onderwijs niet bij feitenkennis. Het gaat leven. Zo kun je zelf ook beter met veranderingen omgaan: beweeg mee, behoud het goede en voeg toe wat past. Dat heb ik ook in afgelopen tijd gezien. Het online lesgeven, beeldbellen: ik vond het eerst verschrikkelijk. Hoe krijg je leerlingen actief als je ze niet ziet? Maar al snel bleek dat leerlingen bijvoorbeeld juist beter gingen voordragen tijdens de videolessen; ze hoorden elkaar alleen en konden niet ongevraagd op elkaar reageren."

De docent uit Woerkum studeerde klassieke talen in Leiden, maar zijn onderwijscarrière begon in Lisse. Tijdens zijn vijfde studiejaar stond hij al voor de klas. Daarna gaf hij les in Oosterhout. In 2007 trad hij in dienst bij het Camphusianum in Gorinchem. Sinds 2012 woont hij in Altena.

'Stille Lente' is verkrijgbaar bij Tante Bethje in Woudrichem en De Mandarijn in Gorinchem.Deel dit bericht met je vrienden!