Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Per 1 juli gedaalde variabele energieprijzen'
20jul

Per 1 juli gedaalde variabele energieprijzen

WOUDRICHEM - Goed nieuws voor Woudrichemse huishoudens die een energiecontract met een variabel tarief hebben: per 1 juli is de energierekening voor deze mensen gedaald met zo'n 6,6 procent. Door deze daling zijn de variabele tarieven weer op het niveau van 2016. Ongeveer 50 procent van de Nederlanders heeft een energiecontract met een variabel tarief.

Besparing meer dan 100 euro
De energietarieven blijven de laatste maanden dalen. Dat komt onder andere door de zachte winter van eind 2019 en begin 2020. Hierdoor hebben Nederlandse huishoudens een stuk minder hoeven stoken. Daarnaast zorgen de economische gevolgen van de coronacrisis en de energietransitie voor lagere energietarieven. Ook de olieprijzenoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië is één van de belangrijkste oorzaken van de dalende energieprijzen. Energieleverancier Eneco laat weten dat ze verwachten dat de energierekening voor mensen met een variabel contract gemiddeld 158 euro zal dalen. Volgens Oxxio zal de jaarrekening voor deze mensen met gemiddeld 149 euro dalen bij een gemiddeld verbruik van 2800 kWh stroom en 1200 m3 gas. Vattenfall rekent op een daling van ongeveer 112 euro.

Verschil tussen vaste en variabele energietarieven
Op het moment dat consumenten een energiecontract afsluiten, kunnen zij kiezen voor een energiecontract met vaste tarieven of een energiecontract met een variabel tarief. Als mensen kiezen voor een vast tarief, dan staat het energietarief voor de gehele contractperiode vast. Als de energieprijzen stijgen, dan zal de consument daar dus niets van merken. Aan de andere kant kunnen zij niet profiteren van dalende energieprijzen. Bij een energiecontract met een variabel tarief, kan het tarief voor energie tussentijds wijzigen. Dat kan voordelig uitpakken, maar ook helemaal niet. De prijzen van een energiecontract met een variabel tarief wijzigen op twee momenten in het jaar: op 1 januari en 1 juli. Overigens geldt de wijziging alleen voor het basistarief voor gas en stroom. De verschillende overheidsheffingen, Opslag Duurzame Energie (ODE) en netbeheerkosten zijn bij alle twee de contracten gelijk.

Vergelijken blijft lonen
Het blijft nog steeds aantrekkelijk om regelmatig het energiecontract te vergelijken en te overstappen naar een andere, goedkopere energieleverancier. Ondanks de daling van de variabele tarieven, blijft een vast energiecontract namelijk nog altijd het voordeligst. Mensen met een vast tarief zijn op jaarbasis ongeveer 50 euro goedkoper uit dan mensen met een variabel energiecontract. Consumenten die niet overstappen op het moment dat hun huidige energiecontract afloopt, gaan automatisch over op een energiecontract met variabele tarieven. Op dit moment zijn de energieprijzen historisch laag. Door nu te kiezen voor een energiecontract met een vast tarief, profiteert men de hele contractperiode van deze lage energietarieven. Daarnaast krijgen nieuwe klanten vaak ook aantrekkelijke kortingen en welkomstpremies. Vandaar dat het meestal loont geregeld om over te stappen van energiecontract.Deel dit bericht met je vrienden!