Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Subsidie voor studie naar korte voedselketens in Altena' Altena wil koploper zijn in duurzame en circulaire landbouw.
18jul

Subsidie voor studie naar korte voedselketens in Altena

ALTENA - De gemeente Altena ondersteunt een groep ondernemers die gaat experimenteren met een platform om de weg van voedsel van ‘het land naar de consument’ zo kort mogelijk te maken. Dit experiment past goed bij de ambities van Altena om koploper te zijn op het gebied van duurzame en circulaire landbouw.

De gemeente heeft besloten om de haalbaarheid van het initiatief voor ondersteuning van korte ketens in Altena te laten onderzoeken door het een zogeheten ‘haalbaarheidsstudie’ die door een onafhankelijke partij zal worden uitgevoerd.

Om dit te realiseren wordt een subsidie verleend van 25.000 euro voor het organiseren van ‘experimenteerruimte’ voor het opzetten van een korte ketenplatform in agrofood. De kosten worden gedekt uit het budget voor het faciliteren en ondersteunen van trajecten uit de Kracht van Altena, het manifest dat in december 2018 door de drie burgemeesters van de voormalige gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem is ondertekend. Zij verklaarden daarmee om initiatieven van aangesloten ondernemers in Altena actief te ondersteunen. 

Manifest

Ondernemers in Altena die zijn aangesloten bij het manifest zijn onder meer E. van Wijk, Kwetters Eieren, Schouten Europe, Iveco Schouten, Bakkerij Hardeman en Oerlemans Plastics.

Volgens het manifest heeft ‘Altena heeft alles in huis om experimenteerzone te zijn voor het sluitend maken van de kringlopen’. Dat kan door duurzame innovaties in de voedselsector, die tegelijkertijd de biodiversiteit vergroten. De bij het manifest aangesloten partijen spraken af de handen ineen te slaan en kringlopen te sluiten door verbindend samenwerken, activiteiten in de keten te verbreden naar andere sectoren en door het delen van kennis.

Doel

Het doel dat partijen nastreven is de impact van klimaatverandering te keren door het terugdringen van CO2-emissies, verspilling van biomassa in het hele voedselsysteem te verminderen en door gezamenlijke innovatie de positie van Nederland als kennisland van de agrarische sector vast te houden en te versterken.

(Archieffoto ter illustratie)

Zie ook:
College Altena op werkbezoek bij Schouten Giessen (wo, 22 jan 2020)


Deel dit bericht met je vrienden!