Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Bedrijventerrein Giessen kan weer groeien' Er dreigt binnen afzienbare tijd een tekort aan kavels te ontstaan.
10jul

Bedrijventerrein Giessen kan weer groeien

ALTENA/GIESSEN - De gemeente Altena raakt snel door haar voorraad bedrijventerrein heen. Prognoses laten zien dat er de komende 10 tot 15 jaar nog vraag is naar bedrijfskavels. In Giessen zijn er mogelijkheden voor de ontwikkeling van een Subregionaal Bedrijventerrein. Het Regionaal Ontwikkelingsbedrijf Land van Heusden en Altena wil dit terrein samen met Riverland Investments ontwikkelen.

In een raadsinformatIebrief informeert het college de raad over de plannen die oospronkelijk dateren uit 2014 maar werden stilgelegd vanwege achterblijvende vraag naar bedrijfskavels vanwege de economische recessie. Die situatie is anno nu veranderd. In 2018 en 2019 werd op alle bedrijventerreinen in Altena samen ruim 11 ha uitgegeven. Begin 2020 is nog zo’n 7 hectare bedrijventerrein uitgeefbaar. Ondertussen is van deze voorraad ook alweer een aantal hectare uitgegeven. De overige bedrijfskavels zijn inmiddels gereserveerd door potentiële kopers. Bedrijven die zich nu melden voor een bedrijfskavel komen op een wachtlijst.

Ruimtegebrek
Uit zowel de verschillende prognoses blijkt de komende jaren nog behoefte te zijn aan bedrijventerrein in Altena van 11-21 ha tot en met 2035. Bovendien kampt een aantal bedrijven die nu op De Rietdijk gevestigd zijn, met ruimtegebrek. 'Er dreigt dus binnen afzienbare tijd een tekort aan uitgeefbare kavels', aldus het College.

Het Regionaal Ontwikkelingsbedrijf Land van Heusden en Altena (ROB ) gaat nu het Subregionaal Bedrijventerrein Giessen (SRBT Giessen) ontwikkelen. Hiervoor sluit het ROB een samenwerkingsovereenkomst met Riverland Investments BV. De ruimtelijke voorbereiding van het plan kan nu dus worden voortgezet.

Varianten
Inmiddels heeft een verkennend onderzoek plaatsgevonden waarbij diverse varianten de revue passeerden. Allereerst is er een variant waarbij de ontwikkeling van het bedrijventerrein alleen op de gronden in eigendom van het ROB plaatsvindt. De tweede variant is de ontwikkeling van het bedrijventerrein op grond van zowel het ROB als op het naastgelegen perceel van Riverland.

Deze tweede variant, waarbij dus de gronden van Riverland worden betrokken bij de
ontwikkeling van SRBT Giessen, heeft de duidelijke voorkeur van het ROB. 'Op deze manier wordt het bedrijventerrein veel efficiënter en biedt het meer mogelijkheden voor bedrijfshuisvesting.' Het College van B en W neemt dit advies over. De samenwerkingsovereenkomst wordt binnenkort getekend.

(Foto Mediaplein AltenaNet - alle rechten voorbehouden)Deel dit bericht met je vrienden!