Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Burgemeester schrijft brief aan inwoners Altena' 'Onze veerkracht houdt ons overeind.'
08jul

Burgemeester schrijft brief aan inwoners Altena

ALTENA - Burgemeester Egbert Lichtendberg richt zich opnieuw tot de inwoners van Altena middels een brief. Hij prijst de samenleving voor de inzet, dankt de zorg voor de veerkracht. Lichtenberg spreekt de verwachting uit dat de inwoners van Altena verstandig met de verruimde maatregelen zulen omgaan.


Wat hebben we een bijzondere tijd achter de rug. Wat begon met een melding op zaterdagavond 29 februari over een coronapatiënte uit Altena, groeide uit tot een periode van ruim 4 maanden waarin Nederland in de ban was van een virus. En die tijd is nog niet voorbij.

Ook bij ons heeft het virus zijn sporen achtergelaten. In Altena zijn 11 mensen overleden en 32 inwoners hebben in het ziekenhuis gelegen. En dat zijn dan alleen de geregistreerde coronaslachtoffers. In werkelijkheid gaat het om meer mensen, maar lang niet iedere patiënt is getest op het virus. Tegelijkertijd waren er ook mensen besmet die geen klachten hebben gehad.

Waarom zijn de verschillen zo groot? Waarom wordt de een ernstig ziek of erger en heeft de ander nergens last van. We weten het niet.
Als er iets is dat het virus ons heeft geleerd dan is het wel dat wij mensen het niet altijd voor het zeggen hebben. Dat denken we vaak wel, maar in sommige situaties is dat niet zo.

We zijn overvallen door corona, het heeft onze levens beïnvloed en in de war gestuurd.
Het virus bleek in staat ons hele sociale leven, waar wij samen zo veel waarde aan hechten, op de kop te zetten. Zomaar van de een op de andere dag mochten we bijna niet meer naar buiten, niet meer op bezoek bij onze dierbaren, niet meer zorgen voor de mensen die juist onze zorg zo hard nodig hebben. Wie had dat ooit gedacht? Het virus heeft ons een les in nederigheid gegeven.

In de moeilijkste tijden ontstaan de mooiste dingen.
Ook bij ons. In een periode die we eigenlijk niet goed kunnen bevatten en ook niet goed kunnen overzien, ontstaan zomaar spontaan allerlei initiatieven om elkaar te helpen. 

De boodschappen die we ineens voor elkaar gingen doen, de soep of de bloemetjes die uitgedeeld werden door vrijwilligers, de muzikanten die tal van optredens verzorgden bij verpleeghuizen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ze waren er zomaar, ineens. Daar kunnen wij alleen maar dankbaar voor zijn.

Ook op professioneel gebied was de inzet enorm.
Wat is er hard gewerkt. Natuurlijk in de zorg, waar artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en alle anderen zich enorm hebben ingezet, vele diensten hebben gedraaid, met het risico om zelf ook besmet te raken. Maar ook de mensen in de schoonmaakbranche, de politieagenten, de brandweerlieden, de leerkrachten en wat te denken van alle medewerkers van de GGD, ook zij hebben bergen werk verzet om anderen te helpen. En zij niet alleen, vele vele met hen. Hartverwarmend, bewonderenswaardig en oh zo belangrijk.

Onze veerkracht houdt ons overeind.
Samen hebben we in Altena laten zien dat wij een crisis aankunnen. Nee. het was en is niet makkelijk. Niet voor de ondernemers die alle zeilen bij moeten zetten om te overleven, niet voor de mensen in het onderwijs die er toch voor moeten zorgen dat hun leerlingen in beeld bleven en lessen konden volgen, niet voor de vele vrijwilligers die zich inzetten voor hun culturele of sportvereniging en proberen hun organisatie overeind te houden. Niet voor de jongeren die even niet echt jong kunnen zijn en die hun toekomstperspectieven zien veranderen. Niet voor de ouderen die alleen van achter een raam naar hun familie mochten zwaaien. En wat te denken van die inwoners die niet kunnen snappen wat er gebeurt maar die de gevolgen wel aan den lijve ondervinden.

En toch ben ik ervan overtuigd dat het ons gaat lukken om deze periode af te sluiten. Nog niet nu, zover zijn we nog niet. Maar we zijn op de goede weg. We komen er wel.
De huidige versoepelingen hebben we samen verdiend. Ik ben ervan overtuigd dat u, dat wij in Altena in staat zijn om verstandig om te gaan met de maatregelen die nu nodig zijn om te voorkomen dat er een nieuwe uitbraak komt.

Ik heb alle vertrouwen in u. Samen gaat het ons lukken om dit virus buiten onze deuren te houden.

Ik wens u, mede namens het hele gemeentebestuur van Altena, een mooie zomer toe. Ook met inachtneming van de huidige richtlijnen kunnen we samen genieten van wat meer vrije tijd, van de zonneschijn en van elkaar.

Zie ook:
Open brief burgemeester aan inwoners Altena (wo, 13 mei 2020)
Opnieuw open brief van burgemeester Lichtenberg aan Altena (wo, 25 mrt 2020)


Deel dit bericht met je vrienden!