Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Woerkumse ondernemers hekelen oud papierbeleid gemeente' Ondernemers kunnen hun papier en karton nu al amper kwijt.
24jun

Woerkumse ondernemers hekelen oud papierbeleid gemeente

WOUDRICHEM - Niet alleen inwoners van de vesting maken zich zorgen over het nieuwe gemeentelijke beleid voor oud papier en karton. Vestingondernemers laten eveneens weten dat ze nooit alle papier en karton kwijt kunnen in een container die één keer per maand wordt opgehaald.

Peter van Hekken (boekwinkel Tante Bethje) komt nu al om in verpakkingsmateriaal. “Wij hebben zoveel papier en karton dat we dit wekelijks zelf afvoeren. Bij ons in het dorp (Dussen) haalt de muziekvereniging regelmatig oud papier op en die zijn er blij mee.”
Ook Frans Baks (IJs- en Spijssalon Baks), Marianne de Groot (Het Woerkums Winkeltje) en Annemiek van Straten (pop-up kookstudio Heerlijk en Eerlijk) brengen wekelijks hun papier naar het gemeentelijk milieustation in Giessen.
Marja Minczeles (Optilight International) neemt papier en karton mee naar huis. “Tegen de tijd dat het oud papier opgehaald wordt, zit heel m’n schuurtje vol. Dat gaat dus niet in een container passen.”
Ook Jop Duyvendak (Schering & Inslag) en Patrick de Rade (Kruiden en Jasmijn) maken zich grote zorgen en noemen het plan ‘onzalig’ respectievelijk ‘rampzalig’. Beiden kampen met ruimtegebrek voor opslag. Patrick de Rade: “Ik heb naast flessencontainer en afvalcontainer écht geen plaats meer. Kan er geen ondergrondse container komen of zo? ”

Open zenuw
Dit laatste raakt een open zenuw bij Jop Duyvendak: “Wij hebben de twijfelachtige eer de ondergrondse afvalcontainer pal voor ons neus te hebben. Zomers is de stankoverlast zo enorm dat de container twee keer per week geleegd moet worden. Daarnaast komt er veel ongedierte op af en worden we regelmatig ‘s nachts wakker van de knal die door het hard dichtgooien van de containerklep veroorzaakt wordt. Mijn voorstel zou zijn om deze vuilcontainer naar het Janus Baks Bastion te verplaatsen en op de Hoogstraat een centrale papiercontainer voor pasjeshouders te plaatsen. Stank weg, ongedierte weg. Bovendien kan de ondergrondse vuilniscontainer op Janus Baks Bastion één keer per week geleegd worden en dat scheelt de gemeente dus aardig wat geld.”

Verbaasd
Bij voldoende capaciteit scheelt zo’n container ook een wekelijkse colonne van ondernemers in busjes op weg naar het milieustation. Ook dat is dus pure milieuwinst. Als het allemaal te ingewikkeld wordt, is de kans groot dat papier in de grijze container belandt, voorspellen diverse ondernemers. Zij zijn net als de ondernemersvereniging Woudrichem verbaasd dat ze helemaal niet door de gemeente zijn benaderd en hopen op maatwerk voor de vesting. Peter van Hekken: “Soms is het verstandiger om wat langer na te denken voordat je als gemeente een besluit neemt. Zo’n historische vesting met veel horeca vraagt nu eenmaal een specifieke aanpak.” ('t Poortoal)

Zie ook:
Tariefsverlaging oud papier zorgt voor onrust bij veel verenigingen (vr, 27 sep 2019)
Oudpapier in Altena wordt vrijdag opgehaald (do, 25 apr 2019)


Deel dit bericht met je vrienden!