donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Woonsituaties arbeidsmigranten beter onder controle

11 juni 2020 (door WoudrichemNet)

ALTENA - In de gemeente Altena was het tot voor kort mogelijk om zonder vergunning een eengezinswoning te “verkameren”. In de praktijk was dit voor uitzendbureaus en huisjesmelkers een bijzonder lucratieve manier om arbeidsmigranten te huisvesten. Met het vaststellen van de beleidsregels Huisvesting Arbeidsmigranten is dat voor toekomstige situaties niet meer mogelijk. Om ook het bestaande beleid aan te passen, diende Progressief Altena een motie in.

Progressief Altena meent dat niet alleen voor de omgeving deze vorm van wonen onwenselijk is, de woningen zijn niet gebouwd voor dergelijke aantallen volwassenen, ook voor arbeidsmigranten kan dit mensonterende en onveilige woonomstandigheden opleveren.

Om ook het oude beleid aan te passen, diende Progressief Altena eerder een aanvullende motie in. Deze kreeg toen geen meerderheid waarna de motie werd aangepast. In de raadsvergadering van 9 juni werd de nieuwe motie ingebracht die met een krappe meerderheid is aangenomen.

Goed huisvader
In het kort komt het beleid er op neer dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen, moet optreden als "goed huisvader" en dient te onderzoeken waar de mogelijkheid tot kamerbewoning op dit moment is toegestaan. Vervolgens kan ook op die locaties de woonkwaliteit en leefbaarheid worden gehandhaafd.

Christian Alderliesten: ‘Het was een zwaar debat, waarbij de wethouder de inventarisatie met klem ontraadde, maar gelukkig hebben we de meerderheid van de gemeenteraad kunnen overtuigen dat dit de enige manier is om onwenselijke of problematische situaties in de kernen te kunnen aanpakken.’

De uitkomsten van de inventarisatie zijn voor de partij daarom een belangrijk vertrekpunt bij het vormgeven van het handhavingsbeleid dat speciaal voor dit probleem wordt opgesteld. ‘Zo kunnen we  onwenselijke of problematische situaties in de kernen, voor alle betrokkenen, effectief aanpakken.’

Zie ook:

Lees meer over:

arbeidsmigranten huisvesting
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.