Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Gemeente start zwemwaterprotocol voor aanwijzing zwemlocaties' De RVM-richtlijnen inzake het coronavirus gelden ook voor zwemlocaties.
25apr

Gemeente start zwemwaterprotocol voor aanwijzing zwemlocaties

ALTENA - In de gemeente Altena zijn er naast zwembaden ook zwemlocaties in natuurwater. De strandjes aan de Afgedamde Maas in Andel en Rijswijk, en de Wijkse Bol in Wijk en Aalburg zijn echter nog niet officieel als zwemlocaties toegewezen door Provincie Noord-Brabant. Dit is wel belangrijk omdat we dan controle hebben op de kwaliteit van het water en de veiligheid van de zwemmer.

De gemeente heeft het zwemwaterprotocol in gang gezet en de Provincie neemt eind dit jaar een besluit over de officiële aanwijzing. Voor veilige zwemwaterlocaties kijk op: www.zwemwater.nl.

Zwemwaterprotocol is noodzakelijk
Voor het officieel aanwijzen van zwemlocaties is het doorlopen van een protocol noodzakelijk.

Het protocol houdt onder andere in dat de gemeente tijdens het zwemseizoen 2020 achterhaalt hoeveel mensen gebruikmaken van de strandjes aan de Afgedamde Maas. Uiteraard wordt daarbij de privacy van de gasten in acht genomen. Daarnaast worden monsters van het water genomen om de kwaliteit van het water te meten. In het najaar presenteren wij de onderzoeksresultaten aan Omgevingsdienst en Rijkswaterstaat.

Het zwemseizoen duurt van 1 mei tot 1 oktober maar ziet er dit jaar anders uit
De richtlijnen van het RIVM om het coronavirus te bestrijden, gelden ook voor zwemlocaties. Strandjes horen namelijk tot de openbare ruimte en hier gelden dezelfde RIVM-regels als op straat. Voor actuele informatie daarover kunt u terecht op www.rivm.nl.

Voor de Put aan de Omloop geldt een permanent negatief zwemadvies
Eind 2019 is  door de Provincie Noord-Brabant en gemeente Altena vastgesteld dat de Put aan de Omloop niet meer geschikt is om in te zwemmen. Dit betekent dat hier een permanent negatief zwemadvies geldt. Wij vragen u dan ook om hier niet te gaan zwemmen of uw hond te laten zwemmen.  De slechte kwaliteit van het water met name door de aanwezigheid van blauwalg, kan namelijk de gezondheid van de zwemmers en honden in gevaar brengen.

(Archieffoto ter illustratie)

Zie ook:
Strandjes Andel, Rijswijk en de Wijkse Bol officiële zwemlocaties (ma, 30 mrt 2020)
Uppelse Put geen zwemwater meer (wo, 18 dec 2019)
Zwemmen in Uppelse Put in 2020 verleden tijd (di, 24 sep 2019)
Zwemwaterfunctie Put aan de Omloop wordt geschrapt (wo, 22 mei 2019)


Deel dit bericht met je vrienden!