Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Gemeente zet ingezette lijn bestrijding eikenprocessierups door' Koolmezen zijn natuurlijke vijanden van eikenprocessierupsen.
16apr

Gemeente zet ingezette lijn bestrijding eikenprocessierups door

ALTENA - De gemeente Altena zet in 2020, wat betreft de bestrijding van eikenprocessierupsen, de lijn van 2019 door. Dit houdt in wat preventie betreft, gekozen wordt voor natuurlijke maatregelen die als doel hebben de kans op grote plaagdruk van genoemde rupsen te verkleinen. Deze maatregelen bestaan hoofdzakelijk uit het stimuleren van natuurlijke vijanden van de rups.

De gemeente reageert hiermee op vragen van AltenaLokaal. 'In 2019 hebben wij, samen met Natuurinclusief Altena, in Sleeuwijk (waar de meeste eiken staan) hiertoe al een groot aantal nestkastjes en insectenhotels opgehangen. In de omgeving bevorderen we de leefomstandigheden voor de natuurlijke vijanden door het inzaaien van kruidenmengsels en het planten van bollen en struiken. Wij merken hierbij op dat natuurlijke vijanden de overlast beperken, maar zelden compleet wegnemen.'

Andere maatregelen
Een andere preventieve maatregel is dat de gemeente geen gevoelige eiken meer zal planten op plaatsen waar zij veel overlast kunnen geven. Ook plant men  geen lanen meer met bomen van één soort, maar passen de gemeentelijke groenwerkers variatie toe. Dit maakt een bomenlaan minder kwetsbaar voor ziekten en plagen.
De gemeente vindtpreventief spuiten met bacteriepreparaten of nematoden niet gewenst vanwege nadelige neveneffecten op nuttige organismen.
De zogenaamde curatieve bestrijding zal plaatsvinden door het opzuigen van rupsen en rupsennesten. Als rupsen en poppen verwijderd worden voordat de vlinder uitgevlogen is (vanaf half juli), heeft ook deze behandeling ook een plaagonderdrukkend effect omdat de vlinder dan nog geen eipakketten afgezet heeft. 'Het opzuigen passen we voornamelijk toe in gebieden met een hoog gezondheidsrisico. Dit zijn plaatsen waar veel mensen komen of waar mensen langdurig verblijven, bijvoorbeeld fiets-/wandelroutes, bushaltes, winkelcentra, drukke parkeerterreinen, scholen, recreatieterreinen. Indien de aanwezigheid van mensen beperkt is, dan is het risico gering.'

Daarnaast wil de gemeente in 2020 een proef doen met rupsenvallen. Het idee hiervan is dat de rupsen in een zak kruipen die aan de stam van de eik hangt.

Private initiatieven
Waar mogelijk faciliteren en ondersteunt de gemeente ook private initiatieven om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te stimuleren, met andere woorden de biodiversiteit te bevorderen. 'Het ophangen van de nestkastjes en insectenhotels in Sleeuwijk is hier een mooi voorbeeld van. Verder valt te denken aan initiatieven voor het inzaaien van kruidenmengsels. Hier werken wij in diverse kernen aan mee, bijvoorbeeld door locaties beschikbaar te stellen, of in de vorm van een financiële bijdrage. Daarnaast streven wij naar meer ecologisch beheer van onze groenarealen.'

Zie ook:
BS Oudendijk bouwt mezenkasten tegen eikenprocessierups (ma, 23 mrt 2020)
AltenaLokaal benieuwd wat gemeente doet tegen eikenprocessierups (do, 5 mrt 2020)


Deel dit bericht met je vrienden!