Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Leeftijdsdiscriminatie senioren bij afsluiting autoverzekering'
09apr

Leeftijdsdiscriminatie senioren bij afsluiting autoverzekering

REGIO - Oudere automobilisten kregen het de afgelopen jaren zwaar te verduren. Zij konden de tijd heel wat meer premie betalen aan hun autoverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De stijgende premieprijzen hebben verschillende oorzaken. Helaas heeft dit ook vooral met de mentaliteit van sommige verzekeringsmaatschappijen te maken. Gelukkig bestaan er in Noord-Brabant ook maatschappijen die niet aan leeftijdsdiscriminatie doen.

De hoogte van de premie van de autoverzekering is van meerdere factoren afhankelijk. Zo spelen persoonlijke factoren een belangrijke rol, denk bijvoorbeeld aan leeftijd en woonplaats. Maar ook de auto die men rijdt is van belang. Hoewel vooral jongeren klagen over het feit dat zij meer premie moeten betalen, hebben ook ouderen het door de stijgende premies de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. Maar waar is dit verschil door ontstaan? Waarom betalen senioren veel meer dan andere automobilisten?

Hoger risico
Iedere verzekeringsmaatschappij voert bij het opstellen van de premies een risicoanalyse uit. Deze is van zeer veel persoonlijke factoren afhankelijk. Iemand die in dezelfde provincie woont en van dezelfde verzekeringsmaatschappij gebruik maakt zal daarom zelden dezelfde premie betalen. Bij deze risicoanalyse speelt ook de leeftijd van de automobilist een doorslaggevende factor.

Uit onderzoek blijkt dat vooral jongere en oudere automobilisten vaak schade rijden. Hierdoor ligt vanzelfsprekend het risico voor de verzekeringsmaatschappij hoger. Om dit risico in te dekken, verhogen ze de premies voor bepaalde doelgroepen. Sommige aanbieders gaan zelfs een stapje verder en weigeren oudere automobilisten. Maar mag dat zomaar?

Senioren geweigerd?

Leeftijdsdiscriminatie is bij de wet verboden. Toch blijkt uit onderzoek dat bijna de helft van alle verzekeringsmaatschappijen automobilisten boven een bepaalde leeftijdsgrens weigeren. De afgelopen jaren is de leeftijdsgrens gelukkig wel wat verruimd. In 2011 bleek nog dat meer dan 70% van alle verzekeringsmaatschappijen senioren weigerden. Inmiddels is dat aantal tot respectievelijk 45% gedaald.

Gelukkig zijn de meeste verzekeringsmaatschappijen nu bovendien ook een stuk coulanter. Zo trekken Aegon en Allianz pas een leeftijdsgrens bij 75 jaar. En laten we eerlijk wezen, op die leeftijd willen de meeste senioren zelf ook de weg niet meer op.

Daarnaast zijn er gelukkig ook nog een aantal verzekeringsmaatschappijen die helemaal geen leeftijdsgrens hebben ingesteld. In Noord-Brabant kan men bijvoorbeeld voor ZLM kiezen. Hier wordt zowel geen leeftijdsgrens als extra toeslag voor senioren gerekend, waardoor senioren ook in onze provincie relatief goedkoop kunnen rijden.

Leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekering moet worden afgeschaft
De Consumentenbond pleit al jaren voor een afschaffing van de leeftijdsdiscriminatie door verzekeringsmaatschappijen. Niet alleen senioren hebben hiermee te maken. Ook jongeren. Bovendien zijn die extra toeslagen helemaal niet nodig. Alle verzekeraars maken gebruik van een zogenaamd ‘bonus-malussysteem’. Wanneer er schades worden geclaimd, zal de premie hoger worden.

Als het dus daadwerkelijk zo blijkt te zijn dat senioren en jongeren meer schade rijden, zullen zij vanzelf een stijging in hun premie zien. Dit geldt echter niet voor alle automobilisten binnen deze leeftijdscategorie. Is het dan wel nodig om iedereen binnen deze groep te straffen? Voor de mensen bij wie deze cijfers wel van toepassing zijn geldt zelfs een ‘dubbele straf’. Zij betalen immers al meer premie doordat ze meer schade hebben geclaimd en hebben tegelijkertijd al een hogere premie door hun leeftijd. 

De Consumentenbond ziet graag dat verzekeringsmaatschappijen van leeftijdsdiscriminatie afstappen. Ook de senioren in onze provincie wachten met smart totdat deze verandering komt. Deel dit bericht met je vrienden!