Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Strandjes Andel, Rijswijk en de Wijkse Bol officiële zwemlocaties' Een strandje langs de Afgedamde Maas, verderop de Wijkse Bol.
30mrt

Strandjes Andel, Rijswijk en de Wijkse Bol officiële zwemlocaties

ALTENA - De provincie Noord-Brabant wijst in de regio de officiële zwemlocaties aan. De gemeente Altena is in ide lijn een officieel traject gestart om ook de strandjes in Andel, Rijswijk en aan de Wijkse Bol van dat predikaat te voorzien.

De gemeente Altena beschikt naast zwembaden ook over zwemlocaties in natuurwater. De strandjes aan de Afgedamde Maas in Andel, Rijswijk en de Wijkse Bol zijn nog niet als zwemlocaties officieel aangewezen door de Provincie. Het college reageert: 'Aanwijzing is van belang om controle te hebben op de kwaliteit van het water en de veiligheid van de zwemmer. Het doorlopen van het zwemwaterprotocol is om die reden in gang gezet. Rijkswaterstaat en Omgevingsdienst nemen eind dit jaar een beslissing over de officiële aanwijzing.'

Aanpak 

  • Voordat een en ander zover is, dient er nog een procedure te worden doorlopen, in ieder geval per locatie
  • moet het zwemwater worden bemonsterd en geanalyseerd in de periode van 1 mei tot 1 oktober;
  • dienen tellingen worden gedaan van het aantal recreanten van 1 mei tot 1 oktober;
  • moet een zwemwaterprofiel worden opgesteld (september), een uitgebreide karakterschets van het zwemwater.
  • moet een veiligheidsonderzoek worden uitgevoerd gedurende zwemseizoen 2020.

De gemeente legt uit: 'In een zwemwaterprofiel worden opgenomen de bronnen en routes van faecale verontreinigingen. Tevens worden overige relevante gezondheidsrisico’s beschreven, zoals de gezondheidsrisico’s als gevolg van kwallen, zwemmersjeuk en het vrijkomen van toxines uit blauwalgen en de kans op de ziekte van Weil.'

De kosten in 2020 ter hoogte van 26.800 ewuro voor de aanwijzing van de strandjes zijn niet voorzien en zouden ten laste moeten komen van het budget van Toerisme en recreatie.

Aan de gemeenteraad is gevraagd met dit plan in te stemmen.

(Foto Mediaplein AltenaNet - arciheffoto ter illustratie - alle rechten voorbehouden)Deel dit bericht met je vrienden!