vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Woningbouw Op 't Loev kan voor de gemeente weer van start

24 februari 2020 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - De bouwplannen die bestaan voor een bebouwing van het voormalige Fort-terrein, Op 't Loev' aan de Hoge Maasdijk, houden de gemoederen al even bezig. Er zouden volgens de liggende plannen 100 nieuwbouwwoningen moeten komen.

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant stelde een beroep in tegen de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied Hoge Maasdijk 2018. De gemeente Altena heeft Gedeputeerde Staten geïnformeerd dat er, wat de gemeente  betreft, geen redenen meer zijn het beroepschrift te handhaven. 'Nader onderzoek en onderbouwing tonen dat genoegzaam aan', zo stelt men. De gemeente verzoekt dan ook het beroepschrift in te trekken.

De bestuurders willen verdergaan met het oorspronkelijke besluit van de voormalige gemeente Woudrichem.

Cultuurhistorie
Wethouder Paula Jorritsma, die zelf in Woudrichem woont, stemt in met het voorstel, maar deelt de argumentatie over cultuurhistorie niet. Deze zinsnede is ook als voetnoot opgenomen bij het gemeentelijk besluit Gedeputeerde Staten een brief te sturen met het verzoek het beroepschrift tegen het bestemmingsplan Hoge Maasdijk 2018 in te trekken.

Weerstand
Tegenstanders verenigden zich eerder in de Stichting Respectvolle Ontwikkeling Hoge Maasdijk (ROHM). Zij lieten eerder weten: 'Wij (...)  wonen en leven in het gebied. Wij ervaren het plan Op ’t Loev als een overval en vinden de uitvoering een ernstige aantasting van de omgevingskwaliteit en de leefbaarheid van onze gemeenschap in dit unieke gebied.'

In een uitgegeven factsheet blikken de opstellers terug op de recente historie. In november 2018 werd het bestemmingsplan gewijzigd en aan de Woudrichemse Raad voorgelegd. Ondanks 19 bezwaarschriften keurde deze, met uitzondering van Progressief Altena, het plan goed. Vrijwel alle ingebrachte bezwaren werden ongegrond verklaard.

Afspraken
De stichting ROHM deed een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) en vroeg de gemeente om alle informatie. Het factsheet laat weten: 'Het resultaat was ontluisterend. Er bleek geen dossier te zijn gemaakt, niets was vastgelegd; geen risicoanalyse, geen notulen van overleggen tussen bestuurders en ambtenaren. En ook geen overleg met andere overheden als Rijkswaterstaat, partneroverheden die samenwerken in de aanvraag Unesco Werelderfgoed. De regie, de uitwerking van de bestemmingplanprocedure, lijkt toch vooral in handen van commerciële bedrijven Tankens en Bouwlinie te hebben gelegen. Wat uiteindelijk leidt tot een vooral vanuit commercieel perspectief ontwikkeld plan en het negeren van andere afspraken.'

De stichtng reageerde inmiddels: "Stichting ROHM en ongetwijfeld ook de andere bezwaarmakers zijn verbaasd, dat de gemeente gevraagd heeft of de provincie haar bezwaar wil intrekken en dat zij haar omstreden bouwplannen wil doorzetten, nog voordat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan."

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees ook: 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.