dinsdag 19 maart 2024

Alles over Altena

Altena ondertekent het Armoedepact: 'Ook hier is armoede'

18 februari 2020 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Dinsdagavond 18 februari rond 21.15 uur ondertekenen verschillende partners het Armoedepact Altena in De Werf, Woudrichem. Voorafgaand aan de ondertekening houdt gastspreker Tamara Madern, lector Schuldpreventie en Vroeg signalering, een betoog over de impact van armoede en schulden. Verder vertellen Jan van Straten namens Stichting Leergeld en Marjola van Kuijk namens Vluchtelingenwerk meer over hun organisaties, hoe zij armoede signaleren en hoe zij hun rol in het armoedepact zien.

Wethouder Paula Jorritsma: “Iedereen telt mee, iedereen doet mee in Altena.’’ Gemeente Altena, de trekker van het armoedepact, roept andere organisaties op zich bij het pact aan te sluiten. De gemeente: 'Niemand kiest er bewust voor om in armoede te leven. Het kan iedereen overkomen. Met het Armoedepact Altena slaat een netwerk van partners de handen ineen om armoede en/of schulden bij inwoners zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast stelt het armoedepact zich ten doel om de schaamte en het gevoel van schaarste rond het leven met weinig inkomen te doorbreken. Deelname aan een armoedepact verbindt organisaties, inwoners- en vrijwilligersinitiatieven met elkaar. Door dit netwerk kunnen nieuwe, niet alledaagse oplossingen ontstaan voor de mensen die het zo hard nodig hebben.'

Ook in Altena is er armoede
In Altena heeft ongeveer 1 op de 15 huishoudens een inkomen dat we in Nederland beschouwen als een laag inkomen (tot 120% van het sociaal minimum). Ongeveer 40% hiervan is bekend bij de gemeente omdat deze groep gebruik maakt van een uitkering ‘sociale voorziening’. De overige 60% is niet goed in beeld en valt onder de groep die leeft in stille armoede.

Het leven in armoede en het hebben van schulden kennen verschillende oorzaken. De kans hierop is in Nederland relatief laag, maar gebeurtenissen als een ontslag, echtscheiding, verlies van een partner of onverantwoorde uitgaven kunnen ertoe leiden. Daarnaast is er ook een groep bij wie kennis en vaardigheden ontbreekt om zelf de broek op te houden en daardoor in armoede leeft.

Problemen
Naast het hebben van weinig geld brengen het leven in armoede en het hebben van schulden vele problemen met zich mee. Ze hebben een negatief effect op de gezondheid, het welzijnsgevoel, het gevoel van eigenwaarde en de sociale contacten van mensen. Daarnaast voelen mensen met dit soort problemen zich vaak buitengesloten en missen zij de kennis en vaardigheden om mee te doen in de samenleving. Het is voor de gemeente Altena onwenselijk dat deze problematiek nog steeds voorkomt. 'Iedereen moet mee kunnen doen in Altena. De gemeente heeft veel te bieden, als samenleving en vanuit verschillende organisaties. Er is een breed en goed aanbod van regelingen en diensten waar mensen met schulden gebruik van kunnen maken. Toch zijn inwoners hier niet (goed) van op de hoogte, hebben zij moeite diensten aan te vragen en werken ook verschillende organisaties los van elkaar.' Het Armoedepact Altena wil daar verandering in brengen.

(Archieffoto ter illustratie)

Lees meer over:

Armoedepact
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.