Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Zondag gaat het mogelijk stormen. Heeft u zich voorbereid?' Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant geeft tips ter voorbereiding
08feb

Zondag gaat het mogelijk stormen. Heeft u zich voorbereid?

REGIO / ALTENA - 'Zondag gaat het mogelijk stormen. Heeft u zich voorbereid?' De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant geeft een waarschuwing af. En tips.

"Storm en windstoten van 75-100 km per uur zijn niet uitzonderlijk, maar kunnen dakpannen van daken afblazen en takken doen afbreken. Boven 100 km per uur is het echt gevaarlijk. Dakbedekking en gevelplaten van gebouwen kunnen loskomen. Bouwsteigers en hijskranen kunnen omvallen en bomen kunnen ontworteld raken. Losvliegende voorwerpen kunnen je raken en verkeer en openbaar vervoer ondervinden vaak hinder.

Hoe kan ik me voorbereiden?
Houd de (lokale) weersvoorspellingen in de gaten. Storm wordt doorgaans voorspeld. Let op de codes (geel, oranje, rood) in de weerberichten en volg de aanwijzingen op.  
Blijf zoveel mogelijk binnen.Zorg dat ramen en deuren dicht zijn, vooral waar de wind op staat.
Zet luiken goed vast. Haal tuinmeubelen of andere losse objecten naar binnen of zet ze goed vast.
Zet je auto op een veilige plek: uit de wind en uit de buurt van bomen en schuttingen.  
Kijk ook om naar familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag of familie, vrienden of buren je willen helpen.

Buiten in de storm
Schuil niet onder bomen of bij huizen.
Zoek beschutting in gebouwen en wacht tot de storm gaat liggen.
Vermijd met de auto zoveel mogelijk dammen en bruggen en luister naar de verkeersinformatie.
Blijf uit de buurt van open water.
Voer tijdens de storm geen (nood)reparaties aan je huis uit.

Spoed of geen spoed?
Tijdens de storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken.
Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte, neem dan contact op met je gemeente."

Veiligheidsregio Midden West BrabantDeel dit bericht met je vrienden!