Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Kosten jaarwisseling Altena veel te hoog' Burgemeester Lichtenberg: 'Waar zijn wij mee bezig?
29jan

Kosten jaarwisseling Altena veel te hoog

ALTENA - De gemeente Altena heeft de schade opgemaakt voor de jaarwisseling. Voor het eerst zijn alle kosten die gemaakt zijn op een rij gezet. Verdeeld over de 21 kernen betekent dat een kostenpost van 107.421 euro (zonder ambtelijke uren). Ongeveer de helft wordt veroorzaakt door schade aan het straatmeubilair zoals verkeersborden, lantaarnpalen en afvalbakken. De andere helft is schade aan het wegdek.

Burgemeester Lichtenberg: “Ieder jaar tijdens de jaarwisseling worden er dingen beschadigd en vernield. Als je alle schades zo op een rij ziet staan, kun je niet anders dan schrikken en je afvragen waar we samen mee bezig zijn.'

De eerste burger doet dan ook een dringende oproep aan de inwoners om samen na te denken of dit de manier is waarop wij in Altena de jaarwisseling willen vieren. Dat gaat natuurlijk over de stookgewoonten maar dat gaat ook over het opruimen van je eigen rommel. Hij vervolgt: 'Het is toch wonderbaarlijk dat je ’s nachts samen gezellig rondom een stookton zit maar vervolgens de volgende ochtend van de gemeenschap verwacht dat ze de rommel van jouw feestje opruimen. Alleen al het opruimen van deze achtergebleven kost de gemeenschap nog eens 6.420 euro.'

Stoken en vernielen
De helft van de kosten wordt veroorzaakt door de schade aan het wegdek. Dat zijn vooral kosten die gemaakt moeten worden om na het stoken de veiligheid op de weg voor de weggebruikers weer te kunnen borgen. De olie op het wegdek moet worden opgeruimd want dat levert gevaarlijke situaties op en ook de gaten in de weg moeten gerepareerd worden om ongelukken te voorkomen. In totaal was dat een schadepost van 53.043 euro.
De andere helft van de kosten wordt veroorzaakt door vernielzucht: 102 verkeersborden, 29 afvalbakken, 1 hondenpoepbak, 3 abri’s, 6 lantaarnpalen, 1 straatkolk, 1 hekwerk en 2 speeltoestellen. Ook dit is een bedrag van 54.378 euro.
Aangevuld met 6.420 euro om alle resten op te ruimen die achterblijven op de openbare weg na deze nacht, komt het totaalbedrag op 113.841 euro. Dat is zo’n 1% van de totale opbrengst van de OZB.

De overige ambtelijke kosten zijn niet meegenomen in dit bedrag.

Lees ook: 

Zie ook:
Kerstboom Andel vernield door vuurwerk (do, 26 dec 2019)
Gemeenten en politie samen tegen vuurwerkoverlast (vr, 13 dec 2019)


Deel dit bericht met je vrienden!