Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Geen gedenkteken in Andel voor WO-slachtoffers in Duitse dienst' 'Het maatschappelijk debat is nog niet uitgekristalliseerd.'
16jan

Geen gedenkteken in Andel voor WO-slachtoffers in Duitse dienst

ANDEL - De dorpsraad van Andel heeft een herdenkingsplaquette laten maken die gefinancierd is door de gemeente. Op de gedenkplaat staan de namen van Andelse slachtoffers van WOII en gevallenen in Nederlands-Indië. De plaquette hangt tegen de muur naast de Romboutstoren. Deze werd op 15 mei 2019 onthuld door de wethouders Paula Jorritsma en Hans Tanis.

Twee inwoners hebben de gemeente gevraagd een tweede herdenkingsplaquette te realiseren met de namen van twee jongemannen uit Andel die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen terwijl zij in dienst waren van Duitse hulpdiensten, te weten Organisation Todt (OT) en het Nationalsozialistische Kraftfahrkorps (NSKK).

Het college gaat niet op dat verzoek in en laat weten: 'Het college neemt geen uitgesproken stelling in een maatschappelijk debat dat nog niet is uitgekristalliseerd.'

Bouworganisatie

Organisation Todt (OT) was in Nazi-Duitsland een op militaire leest geschoeide bouworganisatie. De OT heeft op zeer grote schaal bunkers en andere verdedigingswerken gebouwd in Duitsland en de bezette gebieden. Vanaf 1942 werden ook dwangarbeiders ingezet, waaronder krijgsgevangenen en gevangenen uit concentratiekampen. Aldus Wikipedia.

Het Nationalsozialistische Kraftfahrkorps (NSKK) was een paramilitair onderdeel van de NSDAP. Oorspronkelijk opgericht op 1 april 1931, vormde het tijdens de Tweede Wereldoorlog een hulporganisatie voor onder andere de Luftwaffe. Tijdens de oorlog diende het NSKK als bevoorradingseenheid aan de verschillende fronten.

(Archieffoto ter illustratie)

Zie ook:
Wethouders onthullen plaquette voor oorlogsslachtoffers (vr, 17 mei 2019)


Deel dit bericht met je vrienden!