Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Nog geen camerabewaking bij abri's in Andel'
07jan

Nog geen camerabewaking bij abri's in Andel

ALTENA / ANDEL - Het toepassen van camerabewaking in de kern Andel rond de lokale bushokjes voldoet (nog) niet aan de voorwaarden. Er dieen eerst andere maatreglen genomen te worden. Dat laat het college aan de gemeenteraad weten naar aanleiding van eerder gestelde vragen. 

Tijdens de raadsvergadering van 13 november 2018 zijn in de raad van de toenmalige gemeente Woudrichem vragen gesteld over de verkeersveiligheid in de kern Andel. De toezegging is gedaan om de schades van de abri’s in Andel in beeld te brengen en de toepassing van camerabewaking of andere preventieve maatregelen te bezien.

Het college stelde een overzicht op van de schades aan de abri’s in Andel. In de jaren 2018, 2017 en 2016 waren dat in de toenmalige gemeente Woudrichem respectievelijk 44, 49 en 60 schadegevallen. In Andel ging het in die jaren om 19, 26 en 34 meldingen.

Cameratoezicht
De gemeente mag camera’s op openbare plaatsen hangen om de openbare orde te handhaven.
Het college laat weten: 'Openbare plaatsen zijn gebieden die voor iedereen toegankelijk zijn, zoals uitgaanscentra, wegen en pleinen. Er gelden wel voorwaarden voor het cameratoezicht door de gemeente.'

Belangrijke voorwaarden zijn:
- Minder vergaande maatregelen zijn niet voldoende gebleken om de openbare orde te handhaven.
- De inzet van camera’s staat niet op zichzelf, maar gebeurt in combinatie met andere maatregelen. Zoals (betere) straatverlichting of toezicht op straat.
- De gemeente moet mensen informeren over het cameratoezicht, bijvoorbeeld met bordjes.
- Nemen de camera's ook geluid op? Of worden er op een andere manier geluidsopnames gemaakt? Dan moet de gemeente mensen daarover ook informeren.
- De gemeente mag de camerabeelden niet langer dan 4 weken bewaren. Behalve als er concrete vermoedens zijn dat er strafbare feiten op de camerabeelden staan. Dan mogen de beelden worden gebruikt om die strafbare feiten op te sporen.
- De gemeente moet een data protection impact assessment (DPIA) uitvoeren. Dat is een instrument om vooraf de privacy risico’s van de gegevensverwerking in kaart te brengen om daarna maatregelen te kunnen nemen om de risico’s te verkleinen.

Het college concludeert derhalve 'dat het toepassen van camerabewaking (nog) niet aan de voorwaarden voldoet en eerst andere maatregelen moeten worden bezien.' Welke dat zijn is nog niet helder. 

(Archieffoto ter illustratie)

Zie ook:
Bushokjes Andel opnieuw doelwit vandalen (zo, 14 jan 2018)
Vandalen vernielen bushokje (zo, 23 jul 2017)
Wie heeft iets gezien van vernielingen bushokje? (ma, 19 aug 2013)
Vernieling bushokje Middenweg. Waarom? (do, 15 aug 2013)


Deel dit bericht met je vrienden!