Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Collegium Altena in barokke sferen in Uitwijk' Licht en donker als metafoor voor het eeuwenoude kerstverhaal.
22dec 2019

Collegium Altena in barokke sferen in Uitwijk

UITSIJK - De bezoekers van het kerstconcert van Collegium Altena konden niet ontkomen aan de barokke sfeer van de uit kloostermoppen opgetrokken toren van het kerkje in Uitwijk. Passend bij het concert waarin de kenmerkende stijl in de schilderkunst van Rembrandt centraal stond. Het contrast tussen licht en donker als metafoor voor het eeuwenoude kerstverhaal.

Die sfeer werd gelijk gezet door de vrouwen van het koor die, afgewisselt met fagot, vanuit de toren het verhaal uit Lucas bezongen met een lied uit 1508.

Nederland is meer beroemd om haar schilders, maar vrijdagavond werd de focus gelegd op prachtige composities uit de Lage Landen. Met alle respect voor Bach of Engelse Christmas carols, doet deze toonkunst daar absoluut niet voor onder.

Begeleid door Aart Bergwerff als dirigent en organist, werd het publiek geraakt door de zang met begeleiding van orgel, dwarsfluit, klarinet en fagot.

In de ogen van de bezoekers weerspiegelde de boodschap van de liederen. Van een koninklijk Magnificat van Andriessen, een feestelijk vijfstemmig koorstuk van Sweelinck (Hodie Christus natus est, heden is Christus geboren), tot een verstillend “hoe leit dit kindeke”. Dit lied werd in de laatste zin: ”en krijt niet meer”, schitterend afgesloten door de 6 sopranen die dit als met één stem unisono zongen.

Door de verschillende begeleiding op groot orgel en kistorgel was het soms wel zoeken voor de partijen om balans in de juiste zangsterkte te vinden, maar dat was alleen door de aanwezige fijnproevers te horen.

Geheel in de sfeer van het schilderij, was er na het concert een gezellige nazit voor de gasten, met glühwein en een hapje rond een houtvuur. Hier werd het concert door tevreden bezoekers getypeerd met mooie woorden als “ontroerend” en “kippenvel” . Als opmaat naar de naderende Kerst was er muzikaal licht in het donker van Uitwijk. (Collegium Altena)

Solisten
Aart Bergwerff, orgel en koordirectie
Annemarie Rijkee, dwarsfluit
Lynda Neve, klarinet
Eric Pijper, fagot.

Ine Blom (hulp)dirigent

Volgende project Johannes Passion 3 april

(Foto Hanna v.d. Hoeven)



Deel dit bericht met je vrienden!