Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Winterevenementen in Woudrichem mix tussen warm en koud ' Het gure, natte weer hield de échte winter buiten Woudrichem en het publiek bij de kachel.
14dec 2019

Winterevenementen in Woudrichem mix tussen warm en koud

WOUDRICHEM - Ondanks de mindere weersverwachtingen gingen Winterfair Woudrichem en Winter Wonder Woudrichem zaterdag (14-12) wel door. De dag was weliswaar koud, nat en winderig. De weersomstandigheden hadden ongetwijfeld effect op de opkomst van het publiek. Door de dag genomen bleef het rustig en kozen veel mensen er voor om bij de kachel te blijven. En dat was voor de beide evenementen best jammer.

WinterFair Woudrichem
De negende winterfair werd gehouden in 't Rondeel. Binnen was het droog en warm. Een keur aan activiteiten en kramen hield de bezoekers bezig. Er hing een gemoedelijke kerstsfeer. Ook de kinderen konden zich vermaken met bijvoorbeeld schminken en legoblokken. De muzikale omlijsting werd onder meer verzorgd door het Vischwijvenkoor en muziekvereniging Kunst na Strijd. Een klein ensemble speelde gezellige kerstliedjes. Winterfair Woudrichem was van 11.00 tot 16.00 uur en werd georganiseerd door Atelier Klaas en Tineke. Volgend jaar, op 12 december 2020, wordt de tiende editie gehouden. 

Winter Wonder Woudrichem
Winter Wonder Woudrichem was dit jaar geconcentreerd rond de Martinuskerk en het Arsenaal. Daar liep aan het begin van de middag nog wel redelijk wat publiek. Niettemin bleven diverse kramen leeg en pakten standhouders eerder dan gepland hun spullen weer in. Anderen hielden vol en spraken toch van een succesvolle dag. Even verderop was de toren van de Martinuskerk sfeervol verlicht. Ook binnen, in de kerk was het warm. Voor wie wilde, was er glühwein en erwtensoep. Met een glas of een kop in de hand kon je luisteren naar popkoor Hugo en Gospel Unlimited die kerstnummers zongen. Op temperatuur komen, kon overigens ook in de Waterstaatskerk aan de Vissersdijk.

Rond een uur of zes, toen het al lekker donker was, ging de lampionoptocht van start. Stadsgids Jos Korthout, enthousiast als altijd, ging voorop. Een sliert kinderen volgden hem gedwee op een tocht door een verlichte Vesting. In de historische stadshaven werden de schepen aangeroepen hun lichten te ontsteken. De vishaler DD13 voer hiertoe, met kinderen aan boord, de haven in, gevolgd door twee boten van Scouting Loevestein. Na afloop was er op de werf chocolademelk en glühwein en speelde Brassband Kunst en Vriendschap een moppie.

Guur
Het onbestendige, gure en natte weer gaf het geheel toch een wat trieste aanblik. En dat is best jammer voor een evenement dat allure heeft: een sfeervolle historische vesting, verlichting, eten, drinken, muziek, knapperende houtvuren en wat al niet meer. Anders gezegd: Winter-events in Woudrichem verdienen echt beter weer: droog, vrieskou en een mooi pak sneeuw. 

(Foto's Lian Oomen voor Woudrichem.Net - boven een impressie van Winter Wonder, onder de WinterFair.)Deel dit bericht met je vrienden!