Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Altena Hop nét geen winnaar Brabantse Erfgoedprijs' 'Met elkaar kunnen we er iets groots van maken.'
11nov

Altena Hop nét geen winnaar Brabantse Erfgoedprijs

WOUDRICHEM - Donderdag (7-11) stond ‘Hop van Altena’ in de finale van de Brabantse Erfgoedprijs 2019 en kreeg veel waardering van de vakjury. De streekhop uit Altena won uiteindelijk niet de ereprijs, maar zette, met alle publiciteit eromheen, Altena wél steviger op de kaart.

In het juryrapport wordt vermeld: “Hop van Altena laat de oude traditie van de hopteelt, waar het land van Altena in de Middeleeuwen bekend om was, herleven in een nieuwe fusiegemeente. In alle 21 kernen van Altena verschijnen hophoven en hopkuilen in het landschap, in een project dat inwoners, ondernemers, scholen, cultuur- en natuurorganisaties en diverse vrijwilligers verenigt en verbindt. Samen maken zij de hopteelt weer levend, wat voor verbinding, verbroedering en een gevoel van identiteit zorgt in de nieuwe fusiegemeente”.

Winnaar
De prijs werd uiteindelijk gewonnen door het ‘HomecomputerMuseum’ uit Helmond die met hulp van mensen met een beperking, oude (home)computers opknapt om een plek te geven in het museum of om tegen een aantrekkelijke prijs te verkopen aan mensen met een krappe beurs.
Voorzitter van Stichting ‘Hop van Altena’ - Gerla van Breugel - was niet teleurgesteld; “Alhoewel het tot op het laatst erg spannend bleef, gunnen we het ‘HomecomputerMuseum’ zeker ook de prijs. Maar eigenlijk zijn alle drie de projecten de grote winnaars van 2019”.

Tevreden
Ook de kartrekkers van het project: Ronald van den Ende (vrijwilliger bij onder meer Altena Bier) en Jos Schenkeveld (Brabants Landschap), waren zeer tevreden. Jos: “Als je kijkt hoe kort we nog maar bezig zijn en dan al zoveel belangstelling en waardering krijgen, dan weet je dat we er met elkaar iets groots van kunnen maken”. Ronald vult aan: ”Door de aanwezigheid gisteravond van wethouder Roland van Vught en diverse mensen uit Altena voelen we ook dat het project echt breed gedragen wordt. We merken ook dat agrarische ondernemers en toeristische organisatie geïnteresseerd zijn en dat biedt naast een sociaal-cultureel aspect ook een economisch perspectief”. 

Blonde Fort(e)
Gedeputeerde neemt het eerste - met hop uit Altena gebrouwen - bier in ontvangst
Dezelfde donderdagavond nam (inmddels ex-gedeputeerde) Marianne van der Sloot (CDA) als eerste de ‘Blonde Fort(e)’ in ontvangst, een uniek ambachtelijk bier, gebrouwen met echte verse hop uit Altena. Het is fris en doordrinkbaar fresh hopped bier met een spannende smaak.

De naam - Blonde Fort(e) - is een knipoog naar Gedeputeerde Marianne van der Sloot die het eerste exemplaar uitgereikt kreeg (en de volgende dag haar portefeuille ter beschikking stelde). Maar verwijst ook naar de vele fraaie forte(n) die op ons eiland van Altena staan.

Blonde Fort(e) is het eerste bier van wat een hele serie speciaal bier moet gaan worden die allemaal bereid zijn met lokale ingrediënten. Vanaf week 47 zal het bier zowel in de winkels als in de horeca beschikbaar zijn.

(Foto Hop van Altena)

Zie ook:
Help Hop van Altena aan de Brabants Erfgoedprijs 2019! (do, 17 okt 2019)


Deel dit bericht met je vrienden!