Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'CDA-gedeputeerde Renze Bergsma dient ontslag in' Bergsma: ‘Er is een onwerkbare situatie ontstaan.’
09nov

CDA-gedeputeerde Renze Bergsma dient ontslag in

DEN BOSCH / WOUDRICHEM - CDA-Gedeputeerde Renze Bergsma heeft aan het einde van een lange Statenvergadering vrijdagnacht (9-11) per direct zijn ontslag ingediend bij Provinciale Staten. Zijn CDA-collega Marianne van der Sloot deed hetzelfde. Beiden konden zich niet verenigen met het standpunt van de eigen fractie in het stikstofdossier.

Bergsma en Van der Sloot vinden dat ze niet verder kunnen nu hun eigen partij afstand heeft genomen van het coalitieprogramma. De afspraak was dat boeren voor 1 april 2020 een vergunning moeten aanvragen voor een milieuvriendelijke stal. De CDA-fractie daarentegen wilde de boeren meer tijd geven om aan de stikstofeisen te voldoen. De twee gedeputeerden vinden door dat standpunt, de partij diende zelfs een motie in nadat ze eeder 'tegen' waren, dat ze daardoor in 'een spagaat zijn gekomen' die verder functioneren onmogelijk maakt.

Gedeputeerde Christophe van der Maat (coalitiegenoot namens de VVD): “Mede namens de andere collegeleden kan ik zeggen dat we het verrek van beiden zeer spijtig vinden. We hebben de afgelopen maanden als breed middenbestuur intensief en constructief met elkaar samengewerkt. We hebben tenslotte de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat Brabantse inwoners en bedrijven hard getroffen worden door het stikstofdossier.”

Verklaring
Renze Bergsma geeft de volgende verklaring af: “Op de laatste dag van de onderhandelingen van deze coalitie, zette de Raad van State een streep door de PAS. Niemand kon overzien welke impact dit zou hebben voor Nederland, en misschien wel in het bijzonder voor Brabant. Nu, amper een half jaar later, moet ik constateren dat het deze coalitie niet gelukt is om dit dossier het hoofd te bieden, en een eerste, zo belangrijke stap voorwaarts te zetten. Terwijl Brabant dit echt verdient. Ik vind het enorm teleurstellend dat we er met z'n allen niet uit zijn gekomen. Gelet op de huidige positie van mijn fractie, is voor mij een onwerkbare situatie ontstaan. Ik kan niet anders dan de conclusie trekken dat ik mijn functie niet meer op een geloofwaardige manier kan uitoefenen. Daarom bied ik Provinciale Staten per direct mijn ontslag aan. Ik ben dankbaar dat ik Brabant mocht dienen. Ik hou van Brabant, maar mijn geloofwaardigheid is te allen tijde het belangrijkste. Dank aan de Staten voor het vertrouwen en de constructieve samenwerking de afgelopen maanden. Ik dank ook in bijzonder de commissaris en natuurlijk mijn collega-gedeputeerden. We hebben keihard gewerkt, we waren ontzettend collegiaal, daar ben ik enorm dankbaar voor. Ik dank ook de mensen in deze geweldige professionele en loyale organisatie, die vol overtuiging voor Brabant werken. Het was een eer. Ik wens u veel wijsheid toe.”

Prioriteit
De eerste prioriteit van de overige leden van het college is om zo snel mogelijk met een aanpak te komen voor de stikstofproblemen als gevolg van de uitspraak van de Raad van State. De vergunningverlening voor de bouw van woningen, onderhoud van wegen, de landbouw en uitbreiding van bedrijven moet weer op gang komen. Het college rekent erop dat er medio december een evenwichtige stikstofaanpak aan Provinciale Staten voorgelegd kan worden waarvoor voldoende draagvlak is en als inbreng voor het gesprek met de minister van LNV.

Nog geen onderhandelingen
Van der Maat: “Als leider van de grootste partij start ik op korte termijn dan ook geen onderhandelingen voor een nieuw provinciebestuur. De politiek moet nu niet met zichzelf bezig zijn, maar met het oplossen van een impasse die heel Brabant treft. Wij wachten de wijze waarop de CDA-fractie met deze situatie omgaat af.”

In de tussentijd werkt dit college verder en worden de bestuurlijke verantwoordelijkheden van Renze Bergsma en Marianne van der Sloot binnen het college verdeeld, zo laat de provincie Brabant weten.

Zie ook:
Woerkumer Renze Bergsma, gedeputeerd in Den Bosch, vergeet Altena 'never' (di, 5 nov 2019)
Renze Bergsma voorgedragen voor Provinciale Staten (wo, 5 jun 2019)
Renze Bergsma 2e op CDA-lijst Provinciale Staten (vr, 12 okt 2018)


Deel dit bericht met je vrienden!