donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Egbert Lichtenberg voorgedragen als burgemeester gemeente Altena

8 oktober 2019 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Theo Meijboom maakte dinsdagavond (8-10), als voorzitter van de vertrouwenscommissie, in een bijzondere raadsvergadering de voordracht bekend van de nieuwe burgemeester van Altena: drs. Egbert Lichtenberg (52). De bestuurder is van CDA-huize en komt uit Papendrecht. Meijboom liet aansluitend weten dat de nieuwe burgemeester onderweg was naar het gemeentehuis. Rond de klok van 22:00 kwam Lichtenberg in Altena aan. Daar maakte de laatste kennis met raadsleden, ambetenaren, aanwezige burgers en de pers.

De voorgedragen eerste burger is ruim 9 jaar fractievoorzitter van het CDA in Pappendrecht en heeft, naast de politiek, een groot aantal (neven)functies. Zo is hij onder meer al ruim 12 jaar algemeen directeur van MidZuid (WAVA/GO), ruim 8 jaar vice-voorzitter van Cedris, voorzitter collegiaal managementteam regio West Brabant, adviseur/lid bestuur Regionaal Werkbedrijf West Brabant en lid van de Drechtraad.

Persoonlijk

Lichtenberg is sinds zijn 18e jaar lid van het CDA. Hij zet zich in voor een rechtvaardige samenleving die solidair is waar iedereen verantwoordelijkheid neemt om land en gemeente door te geven aan de volgende genreratie. Lichtenberg werkte als ambtenaar voor de gemeente Papendrecht. Op de gemeentelijke website van Papendrecht zegt hij: ‘Inmiddels ben ik werkzaam als directeur van een sociaal werkbedrijf en voel ik het sinds 2010 als een verantwoordelijkheid om mijn kennis, vaardigheden en talenten ook in te zetten voor onze mooie gemeente en gemeenschap als raadslid. Ik zet me in om met anderen samen te werken om goede doelen te bereiken. Ik laat mij daarbij graag inspireren door nieuwe inzichten en kennis vanuit wetenschap maar zeker ook vanuit onze eigen inwoners, bedrijven en verenigingen.’

Installatie en beëdiging

Altena is een gemeente met meer dan 50.000 inwoners. Daarom bespreekt de minister de voordracht van Lichtenberg in de ministerraad. Na instemming van de ministerraad draagt de minister de kandidaat voor bij de Koning. Na het Koninklijk Besluit wordt de kandidaat beëdigd door de commissaris van de Koning. Naar verwachting is de beëdiging op maandag 9 december tijdens een bijzondere raadsvergadering. Tot die tijd blijft Marcel Fränzel waarnemend burgemeester.

Procedure

Dertien mensen solliciteerden voor de functie van burgemeester voor Altena. Onder hen één vrouw. Twaalf sollicitanten zijn burgemeester of wethouder of zijn dat geweest. Van alle sollicitanten was er één die een vrij beroep heeft in een particuliere sector. Deze sollicitanten reageerden op een profiel dat de gemeente samen met de inwoners opstelde. De belangrijkste criteria voor de nieuwe burgemeester waren dat de persoon tussen de mensen moet staan, zich moet kunnen inleven in de normen en waarden van Altena en zich betrokken voelt bij de streek. De nieuwe burgemeester moet zichtbaar zijn in alle kernen van de gemeente Altena en moet knopen durven doorhaken in lastige situaties.

  • KLIK HIER voor het CV van drs. Egbert Lichtenberg.

Oké TV was met een camera in het gemeentehuis en maakte onderstaande reportage met daarin ook een eerste kennismaking met de voorgedragen burgemeester die vertelt 'vooral vereerd te zijn'.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.