donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Tariefsverlaging oud papier zorgt voor onrust bij veel verenigingen

27 september 2019 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Verenigingen binnen de gemeente Altena maken zich zorgen over de vergoeding voor het oud papier die op de helling staat. Voor velen is de opbrengst een meer dan welkome bron van inkomsten.

Op woensdag 18 september was er op het gemeentehuis een bijeenkomst met 27 verenigingen. Het onderwerp was het inzamelen van het oud papier en de beleidsvoornemens. Op de bijeenkomst bleek er veel onrust te bestaan over de voorgenomen daling die de gemeente Altena wil doorvoeren. SGP Altena heeft hier samen met de VVD dan ook vragen over gesteld.

De kosten voor het verwerken van afval gaan voor de gemeente fors omhoog. Ook is er minder papier in omloop. Er wordt om die reden een tariefsverlaging overwogen. De gemeente liet weten de verenigingen geen hogere prijs te kunnen betalen uit het potje afvalstoffenheffing. Men ziet dit als een verkapte vorm van subsidie. Verenigingen in de gemeente Altena krijgen nog tussen de 30 en 45,50 euro per ton.

SGP-raadslid Corné van Gammeren: ‘Sommige van deze verenigingen zamelen al verschillende decennia lang het oud papier in. Zij hebben in deze bijeenkomst vernomen dat de tarieven fors naar beneden worden bijgesteld. Enkele verenigingen voelden zich voor het blok gezet. Er was geen keuze, anders zouden andere verenigingen de inzameling over gaan nemen.’

Bezwaren
Er zijn verenigingen die een fors verlies van inkomsten moeten inboeken, het woord contributieverhoging is ook al gevallen. Besturen kunnen bezwaar aantekenen tegen de plannen die  uiterlijk 1 oktober bij de gemeente binnen moeten zijn. Op maandag 14 oktober is er bij De Almkreek vervolgens een informatieavond over het nieuwe subsidiebeleid. Op dinsdag 15 oktober wordt het voorstel rondom het ophalen van oud papier behandeld in de gemeenteraad.

De twee partijen vragen het college om opheldering over de gang van zaken. Ook is het college gevraagd om meerdere scenario’s met betrekking tot het inzamelen van oud papier uit te werken en deze aan de raad te presenteren. 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.