donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Zwemmen in Uppelse Put in 2020 verleden tijd

24 september 2019 (door WoudrichemNet)

ALMKERK / UPPEL: Het college is voornemens om de zwemwaterfunctie van de Put aan de Omloop per 2020 op te heffen. Dit omdat de maatregelen om de blauwalgpopulatie terug te brengen naar een aanvaard niveau fors hoog zijn (560.000 euro in10 jaar) en bovendien het risico bestaat dat de maatregelen niet eens het gewenste effect hebben. Provincie Noord-Brabant en waterschap Rivierenland hebben reeds aangegeven achter het besluit van college te staan. Het zwemverbod gaat het eerstvolgende zwemseizoen in.

Sinds 2012 wordt gedurende het zwemwaterseizoen structureel blauwalg geconstateerd in de Put aan de Omloop te Uppel. Ook dit jaar is wederom een zodanig hoge concentratie blauwalg aangetroffen dat de provincie een negatief zwemwateradvies heeft afgegeven.

Vissterfte

De groei van blauwalgen wordt sterk gedreven door de hoeveelheid voedingsstoffen (stikstof en fosfaat) in het water. Met name de baggerlaag en de kwelstrook leveren hiet de grootste bijdragen aan. De waterkwaliteit lijdt het meest onder de ammoniumtoxiciteit, veroorzaakt door de bagger. Niets doen betekent op den duur vissterfte en leidt er toe dat er uiteindelijk weinig leven meer mogelijk is in de Put. Ook is het de verwachting dat vanwege de klimaatontwikkeling de waterkwaliteit verslechtert en het risico op blauwalg en vissterfte hierdoor toenemeemt.

Daarnaast is door het onderzoeksbureau aangegeven dat de verwachting is dat de Put een bijdrage levert aan de uitstoot van methaan. Dit gas is na kooldioxide het belangrijkste broeikasgas dat bijdraagt aan de versterking van het broeikaseffect. Dit wordt momenteel nog onderzocht.

(Archieffoto ter illustratie)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.