vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Politiek bekent nog geen kleur in omroepkwestie

12 juni 2019 (door WoudrichemNet)

ALTENA / ALMKERK - Een lichte teleurstelling viel op de publieke tribune wel te bespeuren na afloop van de Altena tafel over het advies rond de omroep voor Altena. De raadsleden kozen er uiteindelijk voor vooral nog géén keuze te maken ‘voor’ of ‘tegen’. SGP Altena, bij monde van Arjan Versluis, vormde daarop een uitzondering. Hij gaf aan ‘een lichte voorkeur’ te hebben voor RTV Altena ‘op basis van professionaliteit.’ Wel moet de Aalburgse Omroepstichting dan blijven uitzenden in Zaltbommel en Maasdriel en dienen de nu strijdende partijen binnen 5 jaar toch te gaan samenwerken.

Tot echt nieuwe inzichten kwam het dinsdagavond (11-6) verder niet. Pauline van der Tol oogstte weliswaar applaus omdat zij ‘de stem van het volk’ wilde horen in deze kwestie, maar deed ook verder geen uitspraak. Niet duidelijk werd of Burgerstem komende twee weken nog stemmen gaat halen onder de inwoners of dat de fractie anderszins beslist.

Shah Sheikkariem van AltenaLokaal stelde droog vast dat de raad vanavond ‘geen steek verder was gekomen’. Hij miste de randvoorwaarden bij de collega-partijen die volgens hem nodig zijn om naar de toekomst te kunnen kijken: ‘Wat voor omroep willen wij?’ Ook bij AltenaLokaal bleef de richtaanwijzer in de neutraalstand.

Volgens Kees de Waal van Progressief Altena was de discussie ontaard in een ‘gevecht’. Hij vroeg zich af of de winnaar representatief is. De Waal legde de collega’s drie opties voor: ‘Kies A of B, laat de keus over aan het Commissariaat of vraag het Commissariaat om beide niet door te laten gaan. Dan ontstaat er iets nieuws.’ Wethouder Van Oosten reageerde later op die suggesties dat de gemeenteraad wettelijk verplicht is om tot een advies te komen: ‘Niet kiezen is geen optie.’

Verdeeldheid

Wijnand van der Hoeven bekende dat binnen de ChristenUnie (CU) verdeeldheid bestaat over het advies: ‘De mening in de fractie is verdeeld, willen wij een regionale of lokale omroep?’ Wel gaf hij aan bij de keuze mee te laten wegen hoe de ruimte is voor christelijke programma’s en doelgroepbenadering. De CU zal gaan kiezen tussen A of B.

De VVD meende bij monde van Robert van Dijk dat de raad verantwoordelijkheid moet nemen: ‘De tijd van praten is voorbij, we moeten een keuze maken. Dat doen we op 25 juni, los of we het nu al wel weten of niet. Het wordt A of B.’

Het CDA gaf aan altijd voorstander te zijn geweest van een fusie. ‘Dat lijkt uitgesloten’, sprak Arie-Pietet Verdoorn die meende dat de advieskeuze in de raadsvergadering thuishoort en niet aan de Altena tafel. CDA Altena spreekt zich daarom pas op 25 juni uit: A of B.

Treuren
SGP Altena treurde in het slotwoord. Versluis: ‘We hadden vanavond stappen kunnen zetten, maar helaas moeten we de 25e weer tijd inplannen voor een onderwerp waar al uit den treure over gesproken is.’

Lees ook: Oké Media lanceert ‘positieve’ single in omroependiscussie

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.