Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Eerste hoppalen geplaatst in Altena' De hopteelt was vroeger belangrijk in het land van Heusden en Altena.
30apr

Eerste hoppalen geplaatst in Altena

WOUDRICHEM - EETHEN: Maandag (29-4) werden de eerste ‘hoppalen’ van zwaar, robuust Essenhout door Brabantse Waterliniewerkers geplaatst op diverse plekken in Woudrichem en Eethen. De start van Hop van Altena is nu echt begonnen vanuit de gedachte: 1 Altena en 21 biertjes.

De Prinsentuin (VMBO) te Andel kreeg eerder de eerste tien hopplantjes overhandigd. De school gaat deze in de eigen tuin met de leerlingen verbouwen.

Uiteindelijk komen op twintig locaties in zeventien kernen een hopkuil, hophof of een hoptuin. Daar gaat Altena Bier biertjes van brouwen op de zorgbrouwerij op Hoeve Kraaiveld. Daar steken bewoners ook hun handen uit de mouwen en plakken ze stickers op de flesjes.

Altena bier is overigens op diverse plekken al verkrijgbaar en is écht een product uit Altena.

Populair
Van oudsher was in het land van Heusden en Altena de hopteelt belangrijk Deze speelde een prominente rol sinds de veertiende eeuw toen bij de bereiding van bier gruit vervangen werd door hop. De volksdrank bier was eeuwenlang even populair als koffie en thee nu.

Het oogsten van hop was niet eenvoudig, want het groeide op metershoge staken. Vanaf september konden de ranken onder aan de staak worden afgesneden. Daarna konden de hopbellen worden geplukt. Dat was een arbeidsintensieve klus. Na de pluk werden de hopbellen op een droogzolder gebracht om te drogen.

Hopbellen
De zolder of hop-eest was opgebouwd uit hout of steen en meestal met riet of stro gedekt. Luchtgaten in de wanden dienden bederf van de hopbellen tegen te gaan. Wanneer de hop verweerd was door wind of regen werd tijdens het drogen een pot met sulfer in de hop-eest gestookt, om zoveel mogelijk de natuurlijke kleur terug te krijgen. En om het droogproces te versnellen werden de hopranken op latten boven een vuur van takkenbossen gelegd.

(Foto Brabantse Waterliniewerkers)Deel dit bericht met je vrienden!