Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'CDA Altena: 'Waarom liep het blussen bij Villaforte vertraging op?' 'Op de dijk was geen wateraansluiting voor de brandweer', menen getuigen.
04mrt

CDA Altena: 'Waarom liep het blussen bij Villaforte vertraging op?

WOUDRICHEM - CDA Altena wil weten waarom de bluswerkzaamheden rond de brand (25-2) op het voormalige Fort-terrein vertraging opliepen. Volgens getuigen was dat omdat er op de dijk geen aansluiting aanwezig was.

Op maandag 25 februari jongstleden werden de inwoners van Woudrichem en wijdere omgeving opgeschrikt door een brand bij voormalig bouwbedrijf Villaforte. De loods aan de achterzijde van het kantoorgedeelte en het kantoor brandden volledig uit. Vier brandweerwagens en een hoogwerker rukten uit om het vuur blussen. Zwarte rookwolken trokken richting Gorinchem en dreven later westwaarts. Er gingen meerdere NL-alerts uit in verband met de rookontwikkeling. De veiligheidsregio adviseerde: “Sluit ramen en deuren, zet ventilatie uit en blijf uit de rook”.

Geen aansluiting
Volgens getuigen liep het blussen ruime vertraging op, omdat er op de dijk geen wateraansluiting voor de brandweer was, zo meldt de partij. Er moest zelfs een speciale tankwagen met water komen.

De CDA-fractie wil daarom van het college weten waarom het blussen een kwartier vertraging opliep door de afwezigheid van een wateraansluiting. De partij vraagt zich af of er meerdere locaties in Altena zijn waarbij ook vertraging kan ontstaan door de afwezigheid van een wateraansluiting. Normaliter staan er markeringen op de plaats waar ‘brandweerputjes’ zijn. 'Worden deze markeringen nog onderhouden?', wil de partij weten. Ook het niet gelijktijdig afgaan van het NL-Alert stoort het CDA. 

Reactie brandweer - update - 
Brandweerman Bob Proper uit Woudrichem reageert via Facebook op het bericht: 'Als brandweerman ben ik er bij geweest. Water stond binnen twee minuten op de pomp! Enig inzicht in het brandweerwerk leert dat redden voor blussen gaat. Bij aankomst waren kinderen vermist, redden en niet blussen dus! Goed bedoeld van het CDA maar helaas vragen gesteld zonder echt eerst kennis op te doen. Veel te snel reageren op meningen en opmerkingen van leken, niet professioneel van het CDA.'

(Foto Lian Oomen)

Zie ook:
Politie houdt rekening met brandstichting Villaforte (di, 26 feb 2019)
Hevige brand Villaforte veroorzaakt stank en rookoverlast - UPDATE (ma, 25 feb 2019)


Deel dit bericht met je vrienden!