Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Belegerd Loevestein beleeft glorieus weekend' De Nederlanders veroveren het kanon.
25feb

Belegerd Loevestein beleeft glorieus weekend

WOUDRICHEM - POEDEROIJEN: Ruim 120 re-enactors uit België, Frankrijk, Duitsland, Schotland, Denemarken en Polen druppelen op vrijdag 22 februari langzaam Slot Loevestein binnen en slaan hun kampement op. Zodra de uniformen aangaan en het kampement gereed is, vindt een verandering plaats. Loevestein herbergt dan Nederlandse en Franse troepen met beiden ook geallieerde soldaten in de gelederen.

Zaterdag 23 februari, klokslag 11 uur wordt de staat van beleg afgekondigd voor Slot Loevestein. Burgers mogen de vesting niet meer verlaten en er is een avondklok ingesteld. In de vesting is het een drukte van belang; de soldaten exerceren, de troepen worden geïnspecteerd en ook het dagelijkse leven van de adel vindt doorgang.
Dan is er paniek aan Franse zijde. Er zijn burgers opgemerkt in de velden rondom Loevestein, hoe kan dat? Het blijken vermomde en bewapende Nederlandse troepen te zijn. De Fransen rukken uit met mankracht én met het kanon, ze denken het kleine groepje Nederlanders wel te kunnen verjagen. Daar vergissen ze zich lelijk in. Er blijken veel meer Nederlandse troepen te zijn dan gedacht. Na hevige gevechten krijgen de Nederlanders de overhand en veroveren ze het kanon. Om verder bloedvergieten te voorkomen, starten de onderhandelingen. De Fransen behouden de vesting Slot Loevestein, de Nederlanders houden het kanon. Deel twee van de slag volgt.

Spanning
De soldaten van de winterbivak ontwaken na een heldere, maar koude nacht. De voorbereidingen op de veldslag worden gestart, kruit wordt uitgedeeld, de uniformen opgepoetst, de trommels slaan en ook de burgers roeren zich. De spanning in het kampement stijgt.
Dan is het zo ver, het kanon buldert, geweerschut klinkt over het veld, de Nederlandse troepen rukken verder op. Als de kruitdampen optrekken, klinkt gejuich. 'Hoezee, gelukt!' De Fransen zijn verjaagd en Loevestein is weer in Nederlandse handen!

Recruten
“Niet in de loop kijken soldaat!” “Houd je geweer recht. Aanleggen… VUUR!” Bas Gordijn van Baroen Soldatenschool moet na twee dagen bevelen schreeuwen wel een schorre stem hebben. Bas is druk met de rekrutering van nieuwe soldaten voor de veldslag. Kinderen leren hoe ze kruit en kogel in een musket doen, hoe ze de laadstok moeten gebruiken en leren “in rijen en gelederen” schieten. Zijn soldatenschool is reuze populair onder de kinderen en bij de ouders regent het lachsalvo’s. Kortom, het was een geslaagd weekend. Voor jong én oud.

(Foto Slot Loevestein: Renny de Graaff/Chris van den Akker)Deel dit bericht met je vrienden!