Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Pauline van den Tol houdt vast aan naam Burgerstem Altena'
01feb

Pauline van den Tol houdt vast aan naam Burgerstem Altena

ALTENA - Burgerstem Altena. Een eenmansfractie in de gemeenteraad én een beweging daarbuiten. De één heeft niets met de ander en toch gebruiken beiden dezelfde naam. Hoe zit dat? Altena TV dook in het 'dossier'.

De gemeenteraad van de nieuwe gemeente Altena werd in januari 2019 beëdigd, alleen de beweging Burgerstem Altena was daar niet meer bij. De zetel die in november 2018 werd gewonnen was men kwijt. Gerommel in de gelederen en kennelijke visieverschillen waren de aanleiding van de breuk tussen lijsttrekker/fractievoorzitter Pauline van der Tol en het bestuur. Van der Tol vormde vervolgens een eenmansfractie in de gemeenteraad en gebruikt, ondanks dat ze uit de beweging is gezet, en deze dus niet meer vertegenwoordigd, tóch de naam. 'Ik ben gekozen namens Burgerstem en ik blijf in de raad als Burgerstem', stelt ze beslist.

Betreuren
Dit is tegen de zin van Burgerstem Altena. 'Wat zij nu doet in de raad gaat buiten ons om', zegt Jeffrey Himpers. Hij benadrukt dat ze in de fractie zit namens eenmansfractie Van den Tol en niet namens Burgerstem. Hij en zijn beweginggenoten betreuren dat Van den Tol na de uitslag een andere route is gaan volgen dan de uitgangspunten waarvoor campagne werd gevoerd. Populair gezegd: Himpers en de zijnen balen van de situatie. Volgens onbevestigde berichten zou de beweging overigens een civiele procedure voorbereiden.

Op de vraag 'hoe het zit' laat de gemeente Altena weten: 'Het klopt dat Burgergerstem Altena heeft gebroken met mevrouw Van den Tol. Zij heeft aangegeven haar zetel niet op te geven en de naam Burgerstem Altena te blijven voeren. Vandaar dat zij in de vergadering van 2 januari benoemd is.' De Kieswet blijkt deze ruimte te geven. 

Kieswet
Voor wie het duizelt, Altena TV dook in het dossier en zocht het het uit. Altena TV: 'De Kieswet sluit niet uit dat een kandidaat die is gekozen op een bepaalde lijst zich na toelating tot het vertegenwoordigend orgaan afsplitst. Dit lid kan zich na afsplitsing vervolgens aansluiten bij een andere fractie of als zelfstandige fractie verdergaan. Het lid neemt zijn zetel mee, dus de plaats die hij/zij achterlaat kan niet door de partij worden opgevuld met een nieuwe kandidaat.'

De programmamakers schoten er de volgende beelden bij ...

(Foto still video Altena TV)

Zie ook:
Burgerstem Altena scheidt zich af van lijsttrekker en fractie (wo, 19 dec 2018)


Deel dit bericht met je vrienden!