Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Altena bier - terug van weggeweest - heeft een missie' Ronald van den Ende (l) en Roland van Vugt gaan (en staan) voor Altena Biet
06dec

Altena bier - terug van weggeweest - heeft een missie

WOUDRICHEM - Altena Bier. Een traditie terug van weggeweest. Maar ook bier met een missie. Opnieuw op de kaart gezet door Stichting Heerlijk en Eerlijk. Secretaris en initiatiefnemer Ronald van den Ende uit Woudrichem wil zoveel mogelijk mensen in het land van Altena inspireren meer lokaal en duurzaam geproduceerd bier te consumeren. Maar er is meer. Binnen het concept gaat het om ‘eerlijke en smaakvolle bieren mede geproduceerd en gedistribueerd door mensen met een beperking. Met Altena Bier willen de initiatiefnemers ook een steentje bijdragen aan een beter milieu.

Van den Ende: ‘Met Altena Bier wordt ook de hopteelt weer in onze streek geherintroduceerd en de daarbij behorende metershoge hopstaken die eeuwen en eeuwen lang op ons eiland gestaan hebben.’ Voor mensen die het niet weten: Hop van Altena was vanaf de middeleeuwen een begrip. De in de regio verbouwde hop werd tot ver in het buitenland verhandeld. Voor de hopoogst kwamen zelfs plukkers uit omringende landen en de hopoogst feesten vormde het hoogte punt van de jaarlijkse cyclus. ‘Kortom een stukje historie waar we als Altena best trots op mogen zijn’, glimlacht Van den Ende enthousiast.

Financiering

Als het aan Altena Bier ligt komt in iedere kern van de gemeente Altena een klein hophof. Goed voor de biodiversiteit en goed voor de saamhorigheid. Voor de financiering is men achter de schermen al hard in de weer en met de bewoners wordt - middels hun dorpsraden - binnenkort contact opgenomen. Naast geld voor de investeringen, zullen de vrijwilligers die de het onderhoud van dehophof op zich nemen, ook advies krijgen van diverse deskundigen. Verder helpt Altena Bier met het organiseren van de hopoogst. Per kern wordt daar een uniek biertje van brouwen in de circulaire zorg-brouwerij die op het Landgoed Kraaiveld (Woudrichem) moet gaan komen. Van den Ende, het stichtingsbestuur, plus diverse vrijwilligers zetten alles op alles om die brouwerij in 2019 te realiseren.

Vooruitlopend op die 21 verschillende bieren brouwde Altena Bier een extra hoppig bier dat vanaf 10 december in de winkels ligt en bij de horeca geproefd kan worden. Het betreft een bovengistend speciaal bier: een India Pale Ale (IPA) al noemen ze het zelf een Indian Pale Al(T)e(NA). Een heerlijk fris en fruitig bier dat middels dryhopping een extra smaak dimensie heeft gekregen.

Informatie

Meer informatie over het Altena Bier en hun missie, plus de verkoopadressen is te vinden op de website www.altenabier.nl of via www.facebook.com/altenabier

Altena Bier wordt uitgegeven door 'Heerlijk en Eerlijk' een stichting zonder winstoogmerk die gerund wordt door vrijwilligers. Contactadres: Daalderstraat 4 - 4285AV - Woudrichem. Telefonisch bereikbaar via 06 53 20 60 99 of via email: info@altenabier.nlDeel dit bericht met je vrienden!