Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem '100 procent dekking AED-netwerk in Woudrichem' Elke minuut later dat de AED wordt ingezet, daalt de overlevingskans met 10%.
16okt

100 procent dekking AED-netwerk in Woudrichem

WOUDRICHEM - Uit een peiling van de landelijke Hartstichting blijkt dat de kennis en beschikbaarheid van AED's in Nederland nog steeds onvoldoende is. De gemeente Woudrichem komt daarentegen goed uit de bus met een 100% dekkingsscore. Afgelopen periode dienden de lokale ChristenUnie-fracties een motie in om tot een dekkend AED-netwerk te komen in de drie gemeenten.

Raadslid Marjan van der Meij-Schouten laat weten dat de ChristenUnie erg trots is op deze Woudrichemse cijfers maar zeker ook op de mensen van stichting Reanimatie Altena die het reanimatieonderwijs en onderhouden van het AED-netwerk in de gemeente Woudrichem verzorgen.  Arie de Feijter, ook CU en actief bij Stichting Reanimatie Altena: “Ook in Aalburg en Werkendam is het netwerk voor het grootste deel op orde. Inmiddels zijn er al gesprekken om te komen tot een overzichtelijk en dekkend netwerk in geheel Altena. Samen met andere partijen gaan we ons hiervoor inzetten!”

Overlevingskans
Landelijk worden er wekelijks ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Op tijd reanimeren is de belangrijkste factor om te kunnen overleven. Door de jaren heen zijn deze kansen verbeterd. Was de overleving in de jaren 90 nog 9%, inmiddels is dit percentage gestegen tot bijna 25%. De eerste 6 minuten zijn cruciaal bij een reanimatie. De overlevingskans na reanimatie met een schokbaar hartritme binnen 6 minuten met gebruik van een AED is 50-70%. Elke minuut later dat de AED wordt ingezet, daalt de overlevingskans met 10%.

Zie ook:
Nieuwe AED in Andel 24/7 beschikbaar (ma, 26 feb 2018)
AED voetbalvereniging 24/7 beschikbaar (wo, 13 sep 2017)
175 leerlingen Prinsentuin geslaagd voor EHBO- èn AED-certificaat (wo, 12 jul 2017)
Oudendijk heeft 2e AED en is nu HartVeilig (do, 2 mrt 2017)
AED-netwerk Woudrichem overgedragen aan Sichting Reanimatie (di, 5 jan 2016)
Woudrichem heeft er een AED-punt bij (za, 23 mei 2015)


Deel dit bericht met je vrienden!