Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Energiedebat Progressief Altena goed bezocht' VVD Altena wil geen molens in 'de streektuin'.
03okt

Energiedebat Progressief Altena goed bezocht

WOUDRICHEM -  Een bomvolle zaal en geen ingewikkelde taal. De Werf in Woudrichem was maandavond (1-10) niet alleen gevuld met partijbonzen uit het progressieve kamp maar telde net zoveel politici van SGP, CU, de lokalen en de VVD. Drie deskundige sprekers en vijf prikkelende stellingen waren meer dan genoeg om 70 mensen een geslaagde debatavond Altena Energieneutraal te bezorgen. Progressief Altena weet: 'Dat is niet genoeg om energieneutraal te worden, maar wel een hoopvol begin. Het Land van Altena heeft een ongemakkelijk gevoel bij de energietransitie. Alle begin is moeilijk.' 

Jac Doomernik (lector smart energy expertisecentrum Technische Innovatie Avans Hoogeschool) nam het gehoor mee in de feiten en cijfers. “De waterproblematiek dwingt ons de temperatuurstijging op aarde te beteugelen tot maximaal 2 graden.” De actie is vooral nationaal en lokaal en vraagt volgens Jac een mix van grootschalige en lokale oplossingen. “We bewegen in de goede richting, maar de snelheid is onvoldoende.” 

Luc van Tiggelen maakt duidelijk dat het draait om het hart. Voel je wat je te doen hebt? Hij is het gezicht van de energietransitie op Ameland met 3600 inwoners, 1600 huishoudens, 4 dorpen en 1 energiecoöperatie. Hij raakt met zijn heldere taal een gevoelige snaar. “Ga op zoek naar wat je bindt.” 

Windmolens
Anne-Marie Spierings (Gedeputeerde energie) vertelt over de Brabantse doelstellingen, projecten en wat er gaande is. En dat is teveel om hier op te noemen. Als voorbeeld noemt zij de windmolens langs de A16, waarbij 25% van de opbrengsten naar de bewoners van omliggende dorpen gaan. De boodschap is dat je de voordelen van duurzame energie moet verdelen om draagvlak op te bouwen en voorkomen dat enkele investeerders ermee vandoor gaan. Zij drukt politieke partijen op het hart geen opties uit te sluiten, maar in gesprek te blijven.

In het debat dat kundig werd geleid door Ferry Visser komen verschillende perspectieven aan bod. Bijna alle politieke kleuren zijn vertegenwoordigd. De algemene toon is toch wel dat de schouders eronder moeten. Natuurlijk komt ook het heikele punt van de windmolens aan de orde. En hoewel de verschillen niet worden overbrugd (de VVD vindt windmolens nog steeds niet mooi en Progressief Altena rekent uit dat ze waarschijnlijk nodig zijn) lijkt dit geen halszaak. 'Want we zijn het over heel veel wel eens. Zoals het principe klein waar het kan, groot waar het moet,' aldus PA.

De volgende bijeenkomst van Altenatuur is op 10 oktober: Dag van de Duurzaamheid. Deel dit bericht met je vrienden!