vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Open Monumenten Klassendag 2018 goed bezocht

12 september 2018 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Voorafgaand aan de Nationale Open Monumentendag vond op 6 en 7 september de jaarlijkse Open Monumenten Klassendag plaats. 304 leerlingen uit groep 7 en 8 van basischolen uit Altenba deded een rondleiding bij verschillende monumenten in Altena. Doel van de Open Monumenten Klassendag was kinderen in aanraking laten komen met erfgoed uit de eigen omgeving.

Vesting & Fort
Er waren twee verschillende programma’s. 139 leerlingen namen deel aan een programma met het thema ‘Europa’, bij Voetveer Woudrichem (gemaakt door de stadsgidsen). Verhalenverteller Bastiaan was aanwezig en er werd Jeu de Boules gespeeld. 165 leerlingen bezochten het pas gerenoveerde Fort Giessen.

Nieuw educatieproject Fort Giessen ‘Langs de linie’
Erfgoed Altena en De Bibliotheek CultuurPunt Altena hebben de afgelopen jaren samengewerkt om een nieuw educatieproject op te zetten voor Fort Giessen. Het programma is ontstaan rondom de ontdekking van twintig betonnen groepsschuilplaatsen en vier luisterposten, waarvan er één nog intact is. De vondsten maakten deel uit van de verdedigingslinie uit de Eerste Wereldoorlog. Met de renovatie van de afgelopen jaren en de ontwikkeling van het educatieproject ‘Langs de Linie’ voor groep 7/8, worden deze vondsten toegankelijk gemaakt voor een groter publiek.

Tijdens de Open Monumenten Klassendagen in september bezochten zo’n 165 leerlingen het nieuwe educatiepark en werd het project voor de eerste keer uitgevoerd. In het park ontdekten de leerlingen dat, hoewel Nederland niet meevocht tijdens de Eerste Wereldoorlog, de oorlog wel veel impact heeft gehad in de direct omliggende landen maar ook in het Land van Heusden en Altena.

Meer weten
Wil je meer weten over dit interessante project? Neem dan contact op met een van de cultuurcoaches van de Bibliotheek CultuurPuntAltena via info@cultuurpuntaltena.nl. Het lesmateriaal is gratis te downloaden via www.verhalenvanaltena.nl.

Lees meer over:

monumentendag Fort Giessen Linie
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.