Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Wethouder Jorritsma als eerste aan het Woerkumer kuitbier' Genieten van wat Van Beieren, Trompetter Klaassen en De Groot ook geproefd hebben.
31aug 2018

Wethouder Jorritsma als eerste aan het Woerkumer kuitbier

WOUDRICHEM - Woensdag (30-8) kreeg Wethouder Paula Jorritsma uit handen van Arjens van Gammeren (Visserijmuseum) en Ronald van den Ende (Woerkumer Bier) het eerste Woerkumer kuitbier gepresenteerd. Dat dit in het Visserijmuseum plaatsvond, was geen toeval. Zalm en Kuit horen immers bij elkaar.

Kuitbier is gebaseerd op authentieke receptuur uit de 15de eeuw. Kuitbier is typisch Nederlands bier: een soort troebel en bleek witbier met een grasachtige bouquet, aangevuld met frisse citrustonen. Niet gerst maar gemoute haver en tarwemout zijn de hoofdingrediënten. Het bier is eigenlijk een tijdscapsule aldus biermeester Van den Ende: ‘Want men proeft wat Jacoba van Beieren, Trompetter Jan Klaassen en Hugo de Groot destijds ook geproefd moeten hebben: een heerlijk verfrissend biertje.’ Hij waarschuwt wel: ‘Met een alocoholpercentage van 5,5 % is het een smakelijke dorstlesser, maar kijk wel uit: niet te veel wat dan zakt het in je benen!’ Vandaar dat dit Woerkumerbier dan ook ‘KiKuît’ heet. Het bier is alleen te proeven tijdens 1ste Woerkumer Streekbieren Proeverij dat op 9 september vanaf 13.00 uur op het Arsenaal in Woudrichem gehouden wordt.

Lezingen

Bierhistoricus Freek Ruis en bierauteur Henry Reuchlin zullen beiden in hun lezingen tijdens de StreekbierenProeverij op 9 september, dieper ingaan op dit bijzondere 'vergeten' biersoort. De lezingen beginnen om 13.00 uur in het Visserijmuseum en zijn gratis toegankelijk. De organisatie adviseert geïnteresseerden wel om vooraf een plaatsje te reserveren via info@woerkumer.nlDeel dit bericht met je vrienden!