Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Open monumenten Klassendagen 2018 in Altena' Zo’n 165 leerlingen bezoeken het nieuwe educatiepark.
21aug 2018

Open monumenten Klassendagen 2018 in Altena

GIESSEN / ALTENA: Voorafgaand aan de Nationale Open Monumentendag zal op 6 en 7 september 2018 de jaarlijkse Open Monumenten Klassendag plaatsvinden. Leerlingen uit groep 7 en 8 uit Altena krijgen een rondleiding bij één van de vele monumenten uit de omgeving. De scholen maken onder leiding van een gids een stadswandeling door de vesting Woudrichem of bezoeken het pas gerenoveerde Fort Giessen. De stadgidsen spelen jaarlijks in op het landelijke thema van de Monumentendag, wat in 2018 het thema ‘In Europa’ is.

Vanuit Altena doen 10 basisscholen mee aan de Open Monumenten Klassendag; in totaal zo’n 280 leerlingen. Nieuw educatieproject Fort Giessen ‘Langs de linie’ Erfgoed Altena en De Bibliotheek CultuurPunt Altena werkten de afgelopen jaren samen om een nieuw educatieproject op te zetten voor Fort Giessen. Het programma is ontstaan rondom de ontdekking van twintig betonnen groepsschuilplaatsen en vier luisterposten, waarvan er één nog intact is. De vondsten maakten deel uit van de verdedigingslinie uit de Eerste Wereldoorlog. Met de renovatie van de afgelopen jaren en de ontwikkeling van het educatieproject ‘Langs de linie’ voor groep 7/8 worden de vondsten toegankelijk gemaakt voor een groter publiek.

Ontdekken
Tijdens de Open Monumenten Klassendagen in september bezoeken zo’n 165 leerlingen het nieuwe educatiepark en wordt het project voor de eerste keer uitgevoerd. In het park ontdekken de leerlingen dat hoewel Nederland niet meevocht tijdens de Eerste Wereldoorlog, de oorlog wel veel impact heeft gehad in de direct omliggende landen maar ook in het Land van Heusden en Altena. Daarnaast zien ze diverse vondsten uit de Eerste Wereldoorlog uit de eigen omgeving. Zo ontdekken zij een oude fluisterput en wat de functie daarvan was, ze kunnen kruipen in een groepsschuilplaats in een loopgraaf en horen verhalen over de soldaten die waren gelegerd in het fort. Jacob Haarsma was één van die soldaten. Via het lespakket ontdekken de leerlingen al in de klas via een verhaal met bijbehorende animatiefilmpjes wat Jacob heeft meegemaakt en welke impact de oorlog had op Altena en omgeving.

Kijkje nemen
Wilt u een kijkje nemen tijdens een schoolbezoek op het educatiepark van Fort Giessen? Op donderdag 6 september start een groep om 9.00u en om 13.30u. Op vrijdag 7 september starten meerdere groepen om 9.00u, 10.30u en 13.30u. De gidsen kunnen u voor of na de rondleiding te woord staan voor het beantwoorden van vragen.

Contactpersoon voor Fort Giessen: John Kollen - j.kollen@casema.nl Contactpersoon De Bibliotheek CultuurPuntAltena: Jacqueline Frenken - j.frenken@cultuurpuntaltena.nlDeel dit bericht met je vrienden!