Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Opschonen Groesplaat leidt tot resultaat' Al zes jaar lang kuisen bewoners wekelijks hier lokaal de natuur.
20aug 2018

Opschonen Groesplaat leidt tot resultaat

OUDENDIJK - Als eerder geconstateerd, verschijnen particuliere opschoonacties in Altena steeds vaker in beeld. Ook de publieke opinie neemt een wending, de ergernis groeit: 'Rommel ruim je op of neem je mee naar huis.' Een deel van de mensheid heeft daar nog (te vaak) lak aan. Dan komen vrijwilligers zoals Mirjam Sjouke en haar vriendin in beeld, die al zes jaar lang iedere week, de handen uit de mouwen steken. Het lijkt erop dat (ook) hier de aanhouder(en de natuur) wint ...

'Al zes jaar ruim ik wekelijks met een vriendin de stranden van de Groesplaat, de uiterwaard bij Oudendijk en Sleeuwijk op', meldt Mirjam Sjouke uit Oudenijk op Het Plein van Altena (Facebook). 'Na ons zomerreces zijn we vanochtend (20-08 - red.) weer voor het eerst op pad gegaan. En we waren blij verrast! Het is nog nooit zo schoon geweest na een zomervakantie: maar één zakje, vooral aangespoeld zwerfvuil. Het gaat echt de goede kant op!' 

Mirjam besluit: 'in overleg met de gemeente mogen wij de geraapte zakken bij deze vuilnisbak zetten. De gemeente haalt ze dan zo spoedig mogelijk op.' (Foto.)

Bewoners ruimen op
Er zijn regionaal gezien meer wekelijkse opschoonacties. In Wijk en Aalburg draait al drie jaar het  initiatief Dirty Dulve en wordt de kruising Kerkstraat/Torenstraat wekelijks gekuist. In Woudrichem zijn de Vrienden van het Woerkumse strandje actief, in Nieuwendijk is er de wekelijkse Prikstokwandeling.

Wie deze milieuridders spreekt, krijgt te horen dat dit opschonen 'helaas een noodzakelijk kwaad is': iedereen moet immers zijn eigen troep opruimen. Maar zolang dát nog onvoldoende bij mensen tussen de oren zit en de (sociale) controle (nog) niet groot genoeg is, kan de gemeenschap blij zijn met deze vrijwilligers. Onder het motto 'samen sterk' ligt de rest van de zwerfafvalbestrijding dan ook bij andere bewoners, gemeenten en de politiek.

Als er lokaal / regionaal meer wekelijkse opschoonacties zijn, geef deze dan even door aan de redactie. Voeg als het kan een foto bij met vermelding van waar en hoe. 

(Foto Mirjam Sjouke)

Zie ook:
Zwerfafval leidt tot extra toezicht op strandje Woerkum (do, 2 aug 2018)
Woerkums strandje blijft vuil opleveren (za, 28 jul 2018)
Gemeente gaat zand strandje grondig zeven (di, 10 jul 2018)
Zwerfafval Woerkums strandje ‘dweilen met de kraan open’ (za, 7 jul 2018)
Woerkums strandje weer schoon, maar voor hoe lang? (za, 30 jun 2018)
Kapotte bierflessen op Woerkums strandje 'regelrechte criminaliteit' (vr, 8 jun 2018)
Illegale dumping 'bergen' vuilniszakken nabij strandje Rijswijk (vr, 3 mrt 2017)


Deel dit bericht met je vrienden!