Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'De vrede van Altena in Almkerk getekend' Holland verloor uiteindelijk de strijd van de Heeren van Altena.
15jul 2018

De vrede van Altena in Almkerk getekend

ALMKERK / ALTENA: Wie de warmte trotseerde afgelopen zaterdag en/of zondag, was getuige van een fraai schouwspel dat bezoekers 625 jaar terugbracht in de tijd. Ter hoogte van Hoekje 3 voltrok zich een groots opgezet Middeleeuws tafereel dat het bezoeken en bekijken meer dan waard was. Wie er niet was, heeft beslist wat gemist.

Een groot tentenkamp, ambachtslieden, wapenherstellers, rokende vuurtjes, eten, drinken, roofvogels, ruiters te paard, mannen en vrouwen in klederdracht en meer: het decor klopte volledig. Er werd in Almkerk even weer gewoond en geleefd zoals dat vroeger ging.

Zaterdag (14-6) werd de Vlag van Altena symbolisch overgedragen aan de ‘dappere gemeentebestuurders’ burgemeester Fons Naterop, en de wethouders Paula Jorritsma en John Bakker na de gewonnen Slag om Altena. Wat voorheen niet lukte, werd anno 2018 een feit: de victorie was voor Altena. Door geschouderd te staan, wonnen de ridders van Werkendam, Woudrichem, Aalburg en Almkerk het gevecht van Holland, al het kanongebulder ten spijt. De Heeren van Altena regeren weer en de voorspoed keert ongetwijfeld terug binnen het Land van Altena. Het was één en al symboliek: 'De vrede van Altena verbindt alle inwoners van de drie gemeenten met elkaar. Zo zetten ze samen de stap naar de toekomst van één gemeente.'

Kasteel
Het middeleeuws evenement vond plaats op een historische plek. Daar, ter hoogte van het huidige Altena's Laantje 3, stond ooit het Kasteel van Altena. Aan de kavel daaromheen is sinds die tijd weinig tot niets veranderd. Het perceel aldaar ging het niet op de schop voor de ruilverkaveling. Zo is de kasteelheuvel nog in het landschap te zien, bovenop staat nu een boerenschuur. Dat weetje maakt de plek bijzonder en het evenement nog leuker dan het van zichzelf al was. 

Een pluim op de hoed van Erfgoed Altena en het Liniepadfestival die, in samenwerking met De Heeren van Altena, tekenden voor de herleving van deze - geslaagde - Middeleeuwse tijden. Als Altena nog niet bruist, dan is het dit weekend in ieder geval begonnen.

Lees ook Ridders fleuren het schouwspel extra op

(Foto’s Woudrichem.Net)

Zie ook:
Zwaardgekletter en kanongebulder luidt nieuwe Altena in (wo, 4 jul 2018)


Deel dit bericht met je vrienden!