Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'HSV Groot Woudrichem voorkomt massale vissterfte Woerkumse gracht' De sportvissers plaatsen de pomp op eigen intitiatief.
05jul 2018

HSV Groot Woudrichem voorkomt massale vissterfte Woerkumse gracht

WOUDRICHEM - Maandag (2-7) werd door visvereniging HSV Groot Woudrichem, op eigen initiatief een grote pomp geplaatst in de Loevesteingracht. Dit werd gedaan om dreigende vissterfte te voorkomen. Progressief Altena stelde over de situatie vragen aan het college van B&W.

De watertemperatuur steeg door het warme weer naar 24 graden. In combinatie met teveel voedingsstoffen door baggerslib en de lage waterstand in de gracht, zakt het zuurstofniveau. Zou de pomp niet geplaatst zijn, dan was hier hetzelfde gebeurd als in de Rijswijkse wiel een jaar geleden.  Porgressief Altena schrijft op haar website: ‘Daar hapten karpers en andere soorten massaal naar adem doro zuurstoftekort, aldus een bestuurslid van HSV Groot Woudrichem. De gezonde norm is zeven tot tien milligram zuurstof per liter. Nu meten we vier milligram per liter en de trend is dalend. Dat levert op korte termijn een dodelijke situatie op.’

Zandzakken

Het waterpeil staat nu een halve meter lager dan normaal. In het voorjaar sloot de afsluiter niet af omdat er vuil tussen zat. De gemeente plaatste zandzakken om de pijp af te sluiten. Het waterpeil is nu te ver gezakt en daarom werd er water in de gracht gepompt. 

Progressief Altena: ‘De visvereniging plaatste de pomp op eigen initiatief omdat dat noodzakelijk was, niet dankzij de gemeente en waterschap maar ondanks. Voor deze vereniging is het een doolhof uit te vinden wie verantwoordelijk is voor het viswater. Onze fractie is van mening dat de gemeente vrijwilligers niet hoort te frustreren, maar juist te ondersteunen.’

Vragen

De fractie wil daarom weten wie verantwoordelijk is voor de waterkwaliteit van de grachten rondom Woudrichem, het Almbos en de Omloop en hoe deze gewaarborgd wordt. Ook is men belangstellend naar de reden dat de gemeente zandzakken plaatste heeft op de afwateringspijp van de Loevesteingracht. Aangezien de actie van HSV Groot Woudrichem kosten met zich meebracht, vraagt PA zich af of de gemeente deze kosten zou kunnen betalen.

(Foto PA / HSV Woudrichem)Deel dit bericht met je vrienden!