vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Zwaardgekletter en kanongebulder luidt nieuwe Altena in

4 juli 2018 (door WoudrichemNet)

ALMKERK - ALTENA: In 2019 is het zo ver voor Aalburg, Woudrichem en Werkendam. De drie gaan fuseren tot de gemeente Altena. Dit maakt ze in een klap, met 40 vierkante kilometer meer dan Meierijstad, de grootste gemeente van Brabant. We hebben het dan wel alleen over de omvang van de gemeente. Qua inwonersaantallen blijft Altena toch achter bij andere gemeentes in Brabant. Wel wordt Altena weer net zo groot als zij was in de middeleeuwen. Ook toen bestreek de Heerlijkheid Altena het complete eilandje, nu bekend als de streek Altena. Met de komst van de Biesbosch in haar huidige vorm is het gebied zelfs nog een stukje groter geworden.

Dit gehele jaar staat bij de drie gemeenten helemaal in het teken van de naderende fusie. Er is een compleet evenementenprogramma waardoor de inwoners van het nieuwe Altena deze feestelijk kunnen inluiden. Onder de naam Altena Bruist organiseren verschillende initiatiefnemers door het hele jaar heen evenementen. Het grootste event om naar uit te kijken is de Slag om Altena.

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor de Slag om Altena waren al in volle gang. Zo zijn de Heeren van Altena al langs geweest om basisscholen in Altena om de leerlingen meer te vertellen, en vooral te laten zien, over het leven in de middeleeuwen in Altena. Ook hadden ze samen met de bibliotheek een wedstrijd uitgeschreven voor het nieuwe en mooiste wapenschild van de nieuwe gemeente Altena. de winnaars zijn op dit moment te bewonderen bij de middeleeuwse tentoonstelling in De Werf in Woudrichem.

Op 14 en 15 juli zal in Almkerk de nieuwe gemeente met zwaardgekletter en kanongebulder van start gaan. Precies 625 jaar geleden vond er al eerder een veldslag plaats in Almkerk. In 1393 belegerde daar Hollandse troepen onder leiding van de graaf van Holland het slot van Altena. We zitten op dat moment namelijk net in de Hoekse en Kabeljauwse twisten, een machtstrijd tussen Hollandse edelen. Na de moord op de minnares van de graaf van Holland, Albrecht van Beieren, belegerde en verwoestte de graaf verschillende kastelen als wraak. Ook het slot van zijn eigen zoon, Willem van Oostervant, die ook medeplichtig werd gehouden, moest er aan geloven. Dat er vandaag de dag nog slechts een kleine heuvel ligt op de plek van het kasteel geeft de uitslag van deze belegering al weg. Willem van Oostervant, of beter gezegt zijn dochter, zien we nog wel vaker terug. Niemand minder dan Jacoba van Beieren neemt het stokje over van Willem. Ook zij was erg belangrijk voor Altena in de middeleeuwen.

Middeleeuwen

Gelukkig, is ons verklapt, zal de uitkomst van de komende veldslag een betere afloop hebben. Mits de drie gemeenten hun oude geschillen opzij kunnen zetten en hun Altena bloed begint te bruisen.
Behalve de middeleeuwse veldslag die nagespeeld gaat worden kunnen bezoekers het hele weekend lang zich laten onderdompelen in middeleeuwse sferen. De Heeren van Altena, een Middeleeuwse levende geschiedenisgroep, zullen samen met verschillende andere groepen uit heel Nederland en zelfs België hun kampement opzetten in Altena. Je kan deze allemaal bezoeken en in levende lijve zien hoe het er aan toe ging in de Middeleeuwen. Daarnaast is er een Middeleeuwse markt en verschillende shows van roofvogels en paarden. Middeleeuwse muziek, boogschieten, zwaardvechten en ander vermaak. Altena dompelt zich onder in vroegere tijden om te proeven hoe het was om één te zijn. 

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van de Slag om Altena.

(Foto Willem Quartier)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.